Tim Veldhuijzen: ‘Overvolle voetbalvelden, ik snap het niet’

In onze regio zijn er een hoop voetbalverenigingen die moeite hebben de kinderen ouder dan 13 jaar (jongeren) te behouden voor hun club. Ook bij ons, VVH/Velserbroek, is dit het geval. Ze hebben geen tijd meer om te voetballen (dit is voor mij maar moeilijk te begrijpen, kinderen hebben ontspanning nodig!), zitten liever op hun Playstation, hangen liever op straat of hebben geen zin meer om te trainen. Natuurlijk kunnen dit goede redenen zijn om te stoppen met voetbal, maar precies nu schiet mij iets in het verkeerde keelgat.

Afgelopen week rende ik (in m’n eentje) een rondje langs verschillende voetbalverenigingen en zag ik tot mijn verbazing dat de velden overvol waren met kinderen (vooral 13 jaar en ouder) en zelfs met wat volwassenen. Er wordt vanuit de KNVB niet gevoetbald, er worden geen trainingen meer gegeven, er is nul activiteit op elke voetbalvereniging, maar de velden staan wel overvol. Hoe is het mogelijk? Normaal is het lastig de jongeren het veld op te krijgen en nu staan de velden er vol mee. Bizar!

Even voor de duidelijkheid, het is niet zomaar dat de KNVB en de clubs deze maatregelen nemen. Er heerst in de hele wereld namelijk een nogal heftig virus, het coronavirus. Het is de bedoeling om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te houden en dit gaat nou eenmaal niet bij voetbal. Vandaar dat dit drastische besluit door de KNVB genomen is.

Kortom, laat voetbal even voor wat het is. Dit is hét moment om een potje FIFA, Fortnite of een ander spel op die geliefde Playstation te spelen of om je favoriete serie op Netflix af te kijken. Eindelijk mogen kinderen/jongeren hele dagen binnen zitten zonder gezeur van hun ouders (‘Ga nou is naar buiten, het is hartstikke mooi weer’) en dan gebeurd het niet. Ik begrijp er niets van.

Daarom ook een oproep aan de ouders. Hou uw kinderen alsjeblieft binnen en laat ze lekker dagenlang achter hun Playstation zitten. Laat ze in ieder geval niet naar de voetbalverenigingen gaan om daar met tientallen andere kinderen te voetballen. Besef u dat dit een hele grote besmettingsbron van het coronavirus kan zijn. Misschien niet het ergste voor de kinderen zelf, maar wel voor u en zeker voor uw ouders!

Het voetballen komt hopelijk over een paar weken, misschien pas over een paar maanden, wel weer. Vandaag zag ik helaas toch weer jongeren op het Van der Aart Sportpark voetballen. Doe dit niet en blijf alsjeblieft binnen. Wanneer alles weer normaal is zien we je erg graag weer terug op onze velden en ben je natuurlijk van harte welkom. Maar voor nu, let goed op elkaar, spreek elkaar aan, des te sneller zijn we van het coronavirus af en kunnen we met z’n allen de voetbalvelden weer betreden!

Tim-Veldhuijzen-VVH-voetbal-in-haarlem

 

 

 

 

 

 

 

Tim Veldhuijzen

Voorzitter VVH/Velserbroek