Keuken Kampioen Divisie

André Onana gestraft voor zelfde verboden middel als Telstar-speler Kevin van Essen in 2015

Ajax-keeper André Onana is voor een jaar geschorst vanwege het gebruik van furosemide. In 2015 werd Telstar-speler Kevin van Essen ook betrapt op dit middel. Hij werd twee jaar geschorst. Het betekende het einde van zijn loopbaan.

Het was in mei 2015 een gedenkwaardige avond op Sportpark Schoonenberg.De Witte Leeuwen wonnen met 4-0 van Helmond Sport. Aan het einde van het jaar kreeg de zege een bittere bijsmaak. Kevin van Essen scoorde weliswaar de eerste treffer maar werd – ook na de controletest- getest op furosemide.

Dit is een plaspil en die kan ook worden gebruikt als middel om doping te maskeren. De plaspil staat op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap).

Van Essen ontkende doping te hebben gebruikt. Hij zei dat hij de stof furosemide had binnengekregen via vitaminepillen die hij had gekocht in een supermarkt.

 

,,Ik ben wel boos geweest dat ik het niet door een arts heb laten checken, maar ik kan er niets aan doen”, zei Van Essen. Herman Ram, was toen de directeur van de dopingautoriteit, meldde dat er volgens hem nooit een dopingzaak was geweest waar vitaminepillen vervuild zijn met furosemide….

 

Telstarfans startten een ludieke actie met een facebookpagina Free Kevin van Essen. Want de speler mocht ook twee seizoenen geen enkele werkzaamheden voor de club verrichten.

Telstar gaf toen aan dat spelers zich bewuster moeten  worden welke pillen ze nemen. ,,Het per ongeluk innemen van verboden middelen is eenvoudig. Spelers gebruiken voedingspreparaten, vitaminetabletten en andere supplementen om gezond te blijven en het herstel te bevorderen. Alles wat zij in dit verband tot zich nemen dient op de goedgekeurde lijst te staan, sporters moeten dit zelf of met de hulp van een arts controleren.”

Kevin van Essen kreeg de langste furosemideschorsing die een vaderlandse profvoetballer ooit is opgelegd: twee jaar.

Een veel te hoge straf. Onana krijgt een jaar minder voor gebruik van het verboden middel, toch Ajax ziet in het geval Onana geen opzet en vindt ze ook deze straf te hoog. Daarnaast loopt de doelman exact over een jaar uit zijn contract en verliest de club nadat ze Brian Brobbey en een talent naar Borussia Dortmund transfervrij lieten gaan, wederom een transfersom.

Van der Sar. “Het was niet na een wedstrijd. Normaal pikt de UEFA er dan twee spelers uit. Ze kwamen langs op het trainingscomplex. Onana had een pilletje genomen voor hoofdpijn, maar het kwam uit een verkeerde strip. Het was een product dan zijn vrouw gebruikte.”

Van der Sar baalt flink van de schorsing, vooral voor Onana zelf. “Het is een extreem hoge straf, voor Onana stort wereld in. Hij is onze nummer één, staat hoog aangeschreven… Wij geloven niet dat dit bewust is geweest.”

Ajax en Onana ondernemen dan ook stappen om de straf aan te vechten, vooral omdat ook de UEFA aangeeft dat Onana het pilletje niet met opzet ingenomen heeft. “We zijn het er absoluut niet mee eens dat het zo hoog is. We gaan er samen met Andre stappen in ondernemen. Hij mag vanaf vandaag (vrijdag, red.) niet meer trainen en geen wedstrijden meer spelen.”

Tekst: Peter Brink

Video: RTVNH

Foto: 1963-pictures.nl