Koninklijke HFC JO-17 walst over Roda JC heen

Koninklijke HFC JO17 rekende tegen Roda JC af met het niet-scoren-syndroom. Trainers, begeleiders en ouders vroegen zich de laatste weken af waarom de vele kansen zelden werden benut. Tegen de Limburgers ging HFC helemaal los, 5-0.

Puzzelen

De ploeg van Djorim Verdonkschot startte weer in het tegen Ajax met succes gehanteerde 5-3-2-systeem. Met dien verstande dat Splinter Haasbeek in plaats van op nummer 10 nu links in de zone speelde. ,,Eén speler kwam te laat, waardoor ik moest sleutelen aan mijn opstelling. Splinter heeft dat vorig jaar ook gespeeld’’, wist de trainer.

Talent

En het talent deed dat met verve. De 16-jarige heeft loopvermogen, technisch inzicht, een steekpass, een individuele actie en bovenal een magisch rechterbeen. Alleen acteerde hij nu vanaf links. Maar dat vond hij zelf geen probleem. En dus verleende hij in verdedigend opzicht hand-en spandiensten aan de zeer betrouwbare verdedigers en pendelde hij aanvallend mee om de twee aanvallers te ondersteunen.

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Wereldgoal

Hoogtepunt was de 3-0 die hij ver in de tweede helft voor zijn rekening nam. Ruben Heeremans verzond een magische pass van achteruit. In zijn ooghoeken had de aanvoerder de ruimte gezien en op het zelfde moment zette Splinter het op een lopen. Net op tijd raakten bal en hoofd elkaar in een innige omhelzing, en vervolgens plofte de bal over de keeper in het doel.

Een goal die je normaal gesproken alleen ziet in een stripboek van Sjakie en de Wondersloffen of Appie Happie. ,,Of op televisie’’, wist de doelpuntenmaker. ,,Ze riepen allemaal Robin van Persie naar me in het veld. Naar aanleiding van de vallende kopbalgoal die hij maakte tegen Spanje.’’

Rechterbeen

Het talent glom van oor-tot-oor. ,,Enigszins vermoeid was hij wel, gaf hij toe. Net als tegen Ajax was hij ook in dit duel al een paar keer in scoringspositie gekomen. Vlak voor rust kwam hij met zijn rechterbeen op links uit, had hij te veel tijd nodig en was zijn assist niet zuiver genoeg.

Scoren

Wie wel scoorde was uiteraard een verdediger. In de voorgaande duels was het Mikaël Schilling die doel trof, nu was het rechtsback Stijn Gramberg die de ban brak. Vlak voor rust bleek hij geen twijfel te hebben en knalde hoog in de bovenhoek de 1-0 binnen. HFC had het betere van het spel tegen een Roda, dat gemiddeld een jaar jonger was. De tweede bal werd veelvuldig veroverd en voorin liepen uiteraard Rory Roode, die regelmatig op de brommer langs zijn tegenstanders stoof, en Jemero Klosteren.

Verlossing

Splinter Haasbeek moest nog even wachten op zijn moment van verlossing. Hij schoot eerst nog op de lat. Rory Roode kampte met het zelfde syndroom. Alleen op de goalie afkomend koos hij er nu voor om zich naar de buitenkant te laten dwingen. Maar een fractie later bewees Roode dat snelheid en overzicht wel degelijk twee verenigbare componenten kunnen zijn. Hij behield het overzicht en stelde Jemero Klosteren in staat de 2-0 aan te tekenen. Djorim Verdonkschot had toen al een tactische wissel toegepast door met Hugo Weber lengte te brengen om het gevaar van Ilyus van Roda bij corners in te dammen.

Apotheose

De weer in ruimte mate op het duel afgekomen toeschouwers konden zich daarna opmaken voor een apotheose. Splinter kopte de 3-0 binnen. Medoune Seye schoot keihard de 4-0 binnen en invaller Miles Panka liep de vijfde treffer binnen. ,Wil je me voor of na het douchen interviewen’’, vroeg man of the match na afloop. ,,Want ik douche nogal lang…..’’.

AZ

Wandelend naar de kleedkamer vertelde hij over zijn droom om bij een BVO te voetballen. En de kans die hij een paar jaar geleden kreeg met zijn selectie voor de AZ-voetbalschool. ,,Ik heb een paar trainingen gehad in Nieuw Vennep. Doorstond een paar selectierondes net als Ruben, Mika, Stijn en Tijn. Ik mocht nog een keer naar ‘t Lood, er vielen steeds meer spelers af en – helaas – uiteindelijk ook ik.’’

Uitwedstrijd

Volgende week uit bij Willem II kan Haarsbeek weer op 10 spelen en van nog meer waarde zijn voor het team. ,,We gaan met de bus’’, zei begeleider Edwin Schilling. ,,Dus als je meewilt….’’ Terwijl Splinter Haasbeek zich opmaakte voor een lange douchesessie bereidde Sjef Cobben de buschauffeur van Roda JC zich voor op de terugreis naar Kerkrade. ,,We zijn om 8.00 uur vanochtend vertrokken.’’ Voor Cobben was dat geen enkel probleem. ,,We zijn wel eens uit naar Twente gegaan, toen zaten we om 6.15 uur in de bus.’’ De terugreis zal alleen wat zwaarder wegen na de vijf treffers van de Koninklijke.

Koninklijke HFC: Mikael Mensink; Stijn Gramberg, Ruben Heeremans, Mikaël Schilling, Joas Kors, Splinter Haasbeek; Mika van Rees, Medoune Seye, Tijn Doornbos; Jemero Klosteren en Rory Roode.

Invallers: Tim Aarts, Finn van Gelder, Hugo Weber, Miles Panka.

Tekst: Peter Brink
Foto: Amber van Rees