HFC zit in een flow en nadert Katwijk, Brandsma en Hilterman schieten HFC naar zege

Sietse Brandsma scoorde vlak voor rust de 0-1 voor HFC bij Scheveningen. Jordy Hilterman gooide de wedstrijd halverwege de tweede helft in het slot, 0-2. De ploeg van Gertjan Tamerus blijft volop in de race voor de titel en behaalde twintig punten uit de laatste acht duels.  Weliswaar is er nog een kleine achterstand op Katwijk, maar de Haarlemmers krijgen Katwijk ook nog op bezoek.

Teamflow

HFC is het succesvolste team na de coronastop.  Gertjan Tamerus heeft er voor gezorgd dat er teamflow is en hamerde er sinds de voorbereiding al op om dingen ‘samen’ te doen. Zowel op- als het buiten het veld.

 

Consequent

Het succes van Gertjan Tamerus zit in zijn werkwijze. Lang en veel trainen op momenten dat dit verantwoord is, vaste systemen inbouwen bij corners en de lange inworp van Jim Hulleman, werken aan de teamflow, het verder perfectioneren van het 5-3-2-systeem, coolling-down na de wedstrijd.

Fitheid

Trainer Gertjan Tamerus sprak zich voorafgaand aan het seizoen niet uit over een eindklassering. Hij wilde vooral de fitste ploeg van de Tweede Divisie smeden.

Bij veel HFC érs zit gericht en hard trainen in hun DNA. Maar niet alleen binnen het veld maar ook daarbuiten eisen veel spelers het uiterste van zichzelf. Danny Hols zei in het verleden. ,,Ik benader alles als topsport. Het voetbal maar ook mijn studie en werk. Ik wil overal het maximale uithalen.’’

Die karakters sluiten perfect aan bij de visie van de trainer.

Met die fitheid zit het wel goed. In deze fase van de competitie is het juist zaak om de training te doseren.

Opstelling

In tegenstelling tot veel concurrenten kampt HFC met minder blessures van basisspelers. Tegen Scheveningen ontbrak rechtsback Déron Payne, maar dat werd moeiteloos opgelost doordat aanvoerder Danny Hols hersteld was van griep.

Verder speelden de usual suspects en dat betekende dat Roy Castien in de basis terugkeerde. Dat ging ten koste van het dit seizoen doorgebroken talent Mehmet Yüksel. Hij begon dit seizoen al elf keer in de startopstelling, scoorde belangrijke doelpunten en kan ook nog op ‘10’ spelen.

Lengte

Voor die positie heeft trainer Tamerus voldoende keus. Jim Hulleman was als ‘10’ voor de winterstop Tamerus’ beste middenvelder, maar acteert al weken als linker centrale verdediger.

Voor HFC is er geen man over boord. Jordy Hilterman imponeert na de coronastop op ‘10’ en zijn lengte was in het duel met Scheveningen ook belangrijk, wist de trainer.

De ploeg van John Blok stichtte met met Lex Immers en Rog ook afgelopen dinsdag tegen Katwijk gevaar en stortte mede in nadat zij werden gewisseld.

Vertrouwen

Hilterman nam zaterdag – nadat Lex Immers bij Scheveningen de rode kaart had gehad- de tweede goal voor zijn rekening en bloeit op als hij vertrouwen krijgt.

In het verleden bij Volendam en Katwijk bleek in korte periodes dat de middenvelder annex spits het beste gedijt in een warme omgeving.

Na zijn aangekondigde transfer naar Rijnsburgse Boys leek hij het kind van de rekening te worden bij HFC, maar Jim Hulleman maakt het team sterker als linker centrale verdediger, dus liet de trainer ook Hilterman staan.

Castien

Donderdag had HFC de afsluitende training. Voordat de vallende sneeuw het kunstgras onbespeelbaar maakte en de training vroegtijdig werd beëindigd voelde Roy Castien al dat hij kon en wilde spelen.

Dit seizoen woedt er tussen de drie HFC-spitsen een hevige concurrentiestrijd. Sietse Brandsma is zeker van een vaste plek.

Hij begon voor het duel met Scheveningen zeventien maal in de basis, Castien twaalf keer en het dit seizoen doorgebroken talent Mehmet Yüksel begon elf keer in de startopstelling.

Niveau

Het spelen van twee wedstrijden binnen 90 uur bleek ook voor de amateurs van Scheveningen een zware belasting. Scheveningen-HFC was een matige wedstrijd, waarbij de thuisploeg het niveau van tegen Katwijk niet kon aantikken.

Brandsma

Sietse Brandsma schoot vlak voor rust zijn tiende treffer binnen, 0-1 en Jordy Hilterman gaf na de hervatting zijn visitekaartje weer af.

Gertjan Tamrus is blij met Brandsma ,,Hij is een goede voetballer. Goed in de combinatie, hij kan een bal vasthouden is snel en hij kan koppen.’’

Flow

Brandsma ziet – nu HFC in een flow verkeert- een overeenkomst met de successen met zijn oude ploegen BOL en Odin’59.

,,Ook daar waren we een hecht team. Bij HFC doen we veel voor elkaar, we hebben hetzelfde doel, niemand loopt naast zijn schoenen en we spreken elkaar op zaken aan als er eens iets mis gaat.’’

Tekst: Peter Brink 

Foto: Pim Hols (archief)