Henny Lee vertrekt uit Polen. Ex-docent Van Bronckhorst en Schreuder klaar voor job in Nederland

Henny Lee is weer op de markt. De 59-jarige ex-interim trainer van HFC Haarlem en coach van Telstar vertrekt als technisch directeur bij het Poolse Zaglebie Lubin. De 59-jarige Lee is bezig aan zijn tweede jaar in Polen en geeft aan dat de maatregelen door de corona erin hakken.

Mijn familie kan niet naar Polen komen en naar Nederland reizen is een enorm gedoe.” Sportief gaat wél alles naar wens, benadrukt Lee.

,,Het eerste elftal is van een degradatiekandidaat een subtopper geworden, en de opleiding draait uitstekend.’’

Lee was bij HFC Haarlem tweemaal ad-interim hoofdtrainer. Eerst zeven maanden na het vertrek van Hans van Doorneveld en in 1997 vier maanden na de exit van Ben Hendriks. Bij de Witte Leeuwen werd hij in juli 1998 aangesteld als hoofdtrainer en gingen de partijen in maart 1999 uit elkaar. Telstar bungelde toen rond de rode lantaarn.

Maar hij was ook lange tijd werkzaam als opleider voor de KNVB. Als docent bij TC 1 had hij cursisten van het kaliber Giovanni van Bronckhorst en Alfred Schreuder in de klas. ,,Het is fantastisch met die jongens over voetbal te praten. Voor een trainer is het een absolute pre als je een voetbalachtergrond hebt, maar het zegt niet alles. Het is aan ons als docenten van de KNVB om die jongens handvatten te bieden, zodat ze hun kennis kunnen overdragen’, vertelde Lee destijds.

Anno 2021 hunkert hij naar een terugkeer naar Nederland. ,,Ik sta open voor een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld als technisch eindverantwoordelijke of vanuit een andere technisch coördinerende rol bij een profclub. Naast het inzicht op het technische beleid en de spelersmarkt van Nederland, heb ik dat inzicht nu ook op internationaal niveau.”

Tekst: Peter Brink
Foto: FC Utrecht