Zaterdag 4e klasse C

Purperhart volgt succesvolle profstage in Letland

Wie denkt dat het momenteel in Nederland koud is, is nog niet in Letland geweest. Met dagelijkse temperaturen onder nul en de nodige sneeuwval is het daar niet bepaald weer om lekker in te voetballen dus. Het weerhield Janyro Purperhart niet van het lopen van een stage om een profcontract in de wacht te slepen.

Purperhart, de tweeëntwintigjarige vleugelaanvaller van Olympia Haarlem, kent een fantastisch seizoen tot nu toe. Een paar weken terug spraken wij hem al in verband met zijn eerste plek in het topscorersklassement en zijn goede vorm in de eerste maanden van het jaar. Die vorm resulteerde in een stage bij de nummer zes van Letland, FK Jelgava.

Purperhart stapte vorige week in het vliegtuig. Een mooie uitdaging voor de aanvaller, die in ons vorige gesprek duidelijk aangaf nog ambitie te hebben om hogerop te gaan. In samenwerking met Van Riemsdijk Sport en zijn huidige trainer Barry Tjeertes is het gelukt om een eerste stage bij een BVO af te dwingen.

In Letland werd bij FK Jelgava deelgenomen aan een aantal trainingen en werd de oefenperiode afgesloten met een wedstrijd, iets dat volgens de rappe buitenspeler goed is bevallen. “Natuurlijk was het even wennen om in een team te spelen waar een andere taal wordt gesproken en waar je als nieuwkomer jezelf moet bewijzen, maar ik ben goed geholpen door de trainers en een Nederlandse jongen die daar speelde. Het niveau in Letland is een beetje te vergelijken met een laagvlieger in de Keuken Kampioen Divisie. Zowel de trainingen als de wedstrijd gingen goed en de trainer heeft mij het aanbod gedaan om daadwerkelijk naar FK Jelgava te komen.”

Purperhart is nu weer twee weken in Nederland en heeft dus even tijd om wat dingen op een rijtje te zetten. Een stap richting het buitenland is mooi, maar zal natuurlijk grote veranderingen in het dagelijks leven meebrengen. “Ik heb nu even de tijd om goed na te denken en om met mijn omgeving te bekijken wat de beste keuze is voor mij. Er lopen ook nog wat dingetjes met andere clubs, dus ik denk goed na voor ik een beslissing neem,” aldus de aanvoerder van het ViH topscorersklassement.

Tekst: Daan Schoonderwoerd / Martijn Prinsen
Foto: Gwendell van Riemsdijk