Zondag 4e klasse D

Rocco de Vos kent de mogelijkheden van zijn Geel-Wit ’20.

Geel-Wit ’20 wist afgelopen seizoen eindelijk weer te promoveren naar de vierde klasse. Waar de club uit Haarlem-West al een aantal jaar op hoopte, wist trainer Rocco de Vos te bewerkstelligen. In de vierde klasse moet echter uit een ander vaatje getapt worden dan in de vijfde klasse en De Vos is realistisch: ,,Als je vierde wordt in de vijfde klasse, ga je niet meedoen om het kampioenschap in de vierde klasse. Maar we gaan echt nog wel een paar potjes winnen.”

Tijdens de ruim 20-jarige carrière als hoofdtrainer heeft De Vos al vaak promoties meegemaakt, maar de laatste was bijzonder. ,,Ik proefde bij Geel-Wit zoiets van wat we ook doen, het lukt ons toch niet. En dan is het leuk voor mezelf, maar extra leuk voor die gasten dat je dan promoveert.” Na de wedstrijd tegen Batavia ’90 barstte er dan ook een mooi feestje los.

Het huidige seizoen verloopt tot nu toe moeizaam. De eerste twee thuiswedstrijden in de vierde klasse D werden met 0-5 en 0-6 verloren van respectievelijk Velsenoord en RCH. Tussendoor werd verloren van DSK met 2-1. De trainer heeft zijn verwachtingen echter niet hoeven bijstellen. Hij kon voor aanvang van het seizoen al vertellen dat Geel-Wit niet bij de bovenste vijf zou gaan eindigen. Hij weet wat er van spelers verwacht wordt in de vierde klasse en de selectie van Geel-Wit ’20 is niet al te groot. ,,Bij mijn vorige clubs trainde de groep twee keer in de week. Had ik de hele groep compleet. Nu is dat anders. Sommige spelers trainen maar één keer in de week, maar gaan op zondag wel voorop in de strijd. Dat wordt geaccepteerd in de groep en dan vind ik dat ook prima.” Daar heeft hij aan moeten wennen, maar inmiddels heeft hij dat geaccepteerd.

Afgelopen zondag pakte Geel-Wit de eerste drie punten van het seizoen door knap te winnen bij Terrasvogels. ,,Ik was zo blij voor die gasten. Ze hebben zo hard geknokt. En na die eerste weken waarin ook echt alles tegenzat, was dit meer dan verdiend.” Hij hoopt dat zijn team nu de wind weer in de rug krijgt, waardoor het ook weer een beetje mee gaat zitten.

De vierde klasse is dit jaar sterk bezet. Volgens Rocco ga je een tweespalt krijgen. ,,Vier of vijf clubs gaan bovenin meedoen en de rest is blij als ze in de vierde klasse blijven. DSS en Schoten komen uit de derde klasse en gaan bovenin meedoen. Alliance ’22 en HBC ook, want dat zijn stabiele clubs en promoveerden vorig jaar bijna.” Daarnaast zorgen de nieuwe degradatieregels ook voor extra zorgen. Twee clubs degraderen rechtstreeks en twee clubs gaan nacompetitie spelen voor lijfsbehoud.

De wedstrijd tegen Terrasvogels betekende voor de groep een weerzien met hun oude trainer Cees Nuijens. Komende zondag ontvangt Geel-Wit Spaarnwoude en dat is voor De Vos een weerzien met zijn oude club. Hij kijkt er naar uit: ,,Ja, leuk. Ik heb er vijf superjaren meegemaakt. Een kampioenschap en drie keer nacompetitie door het winnen van een periode. Echt een leuke dorpsclub.” Hij hoopt uiteraard op een nieuwe overwinning.

Over geblesseerden of afwezigen doet de trainer niet zo moeilijk. ,,Ach, dat maakt niet zoveel uit. Uiteindelijk zijn het er elf tegen elf. En als de keeper geblesseerd is dan trekt een ander zijn handschoenen aan en houdt hij een paar ballen tegen. Ik ben gewoon compleet, zeg maar.” Wat keepers betreft haalde hij eind vorig seizoen al een stuntje uit. Voor de strafschoppenserie tegen Batavia ’90 besloot hij ineens spits Timothy Koning onder de lat te zetten. En met succes, want de spits die afgelopen zondag nog het winnende doelpunt tegen Terrasvogels scoorde, stopte de laatste strafschop van Batavia ’90.

Dat Geel-Wit ’20 een lastig seizoen gaat krijgen is wel duidelijk. De club speelt de komende weken tegen Spaarnwoude, BSM, HBC en DSS. Spaarnwoude en BSM zijn teams waar punten tegen gehaald moeten worden om aansluiting met de middenmoot te behouden.