Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

QR-code gaat voor problemen zorgen

DoorRedactie

nov 2, 2021

Vanavond heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd om het coronavirus terug te dringen. Vanaf aanstaande zaterdag gelden er voor de sport een aantal nieuwe regels. Wij maakten een rondje langs diverse verenigingen voor een reactie.

Eerder waren er al regels met betrekking tot de QR-code  ingesteld voor kantines en clubhuizen. Nu komen daar een aantal regels bij.

Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.

De vraag is natuurlijk hoe verenigingen dit gaan inrichten. Veel clubs kampen nu al met een vrijwilligerstekort. En nu worden de clubs min of meer gedwongen om iemand bij de ingang van het complex te zetten en daar de QR-code van de bezoekers te checken. En dat levert toch wel wat commentaar en vragen op.

Ted Saunier, trainer van Zandvoort, vraagt zich af hoe dat geregeld moet worden. “Op zich is het wel te begrijpen maar het is denk ik niet uitvoerbaar. Wie gaat dat checken? Het bestuur? De trainers? Of misschien de scheidsrechter?”

Ook bij United/DAVO worden ze er niet vrolijk van. “Bij kleine clubs zoals United/DAVO is een vrijwilliger goud waard. Deze vrijwilliger heeft meestal al meerdere taken. Omdat er al weinig vrijwilligers zijn. Dan moet je ook nog iemand bij het hek zetten”, aldus Irma Kroon. “Laten we de agressie niet onderschatten bij de mensen die dit bull-shit vinden. Wat krijgt die vrijwilliger te verduren bij het hek? Is zijn of haar veiligheid gewaarborgd?”

Milko Pieters, bestuurslid bij Schoten: “Dat gaat niet. Volgens mij hebben de meeste bij ons wel een QR-code. Maar het is niet te handhaven. ‘Schermpjesvolk’ heeft geen idee van de realiteit. Laat ze eens komen kijken bij de clubs. Zeker bij de kleintjes.”

Mr. SVIJ, Peter Barzilay: “Wij controleerden natuurlijk al bij de kantine. Maar nu moet je nog meer gaan controleren en dat gaat een probleem worden. Voor onze selectie voorzie ik geen problemen. De spelers zijn gevaccineerd.”

Tekst: Danny Prinsen

Door Redactie