Kabinet zet streep door QR-check bij amateursport in buitenlucht

Het kabinet is teruggekomen op de beslissing om iedereen vanaf 18 jaar en ouder te controleren op een coronatoegangsbewijs bij amateursport in de buitenlucht.
Dinsdagavond werd in de persconferentie van het kabinet bekend gemaakt dat iedereen van 18 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs moet overleggen als ze een sportpark bezoeken. Dus voor bezoekers en voor sporters. Sportbonden KNVB en NOC*NSF kwamen hierna met een oproep om dit bewijs buiten de amateursport te houden.
“Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de competities van teamsporten. De huidige vaccinatiegraad is momenteel 87%. Dus voor een gemiddeld elftal gaat straks niet elke speler meespelen. Dit aantal zal per team verschillen maar loopt straks als een rode draad door de tienduizenden teams die in de competities uitkomen”, meldt de KNVB op haar website. “ ‘Den Haag’ onderkent opnieuw de kracht van de sport niet en daarmee positieve invloed die het heeft op de gezondheid en de gezondheidszorg. Dat is teleurstellend, juist tijdens een pandemie. Voetbal is bovendien veilig. Het aantal langere contactmomenten is minimaal en voor het veldvoetbal bevindt men zich in de frisse buitenlucht. Er zijn dan ook geen corona brandhaarden bekend die de oorsprong op het voetbalveld hadden.”
Gisteren is er in Den Haag tot laat in de avond gedebatteerd over de nieuwe maatregelen. De Tweede Kamer vroeg de bewindslieden om de maatregelen betreffende de amateursport in de buitenlucht te schrappen. Uiteindelijk is dus besloten dat de QR-check niet haalbaar is. Mede omdat dit niet te handhaven is. Wel moet het coronatoegangsbewijs aangetoond worden als er gebruik wordt gemaakt van de kantine, kleedkamers of toilet.
Tekst: Danny Prinsen