VVSB en Richard Plug per direct uit elkaar, toekomst Van Duijvenbode nog onbekend

Voor insiders was het geen verrassing. Voor de buitenwereld wel. IJmuidenaar Richard Plug is geen trainer meer bij VVSB. De Derdedivisionist meldt formeel op haar site dat ‘ze na tegenvallende resultaten in onderling overleg hebben besloten om uit elkaar te gaan’.

Richard Plug kampte in de aanloop naar dit seizoen al met de nodige problemen bij de club. Zijn assistent-trainer Patrick van der Fits werd weggekaapt door vv Katwijk, VVSB beschikt niet over een tweede elftal waardoor de wisselspelers vaak ritme missen, steunpilaar Rob Zandbergen vertrok naar Rijnsburgse Boys en keeper Ruben Valk raakte onlangs zwaar geblesseerd.

Het bestuur dacht een gouden greep te hebben gedaan door Peet van der Slot terug te halen van Koninklijke HFC. Plug zag in de voorbereiding al dat de routinier niet meekon in het systeem dat Plug wilde spelen. Hetgeen binnen de burelen voor frustratie zorgde.

peter-brink-zzp-boekhouder-voetbal-in-haarlem

VVSB kende een zeer matige voorbereiding, maar startte in de competitie voortvarend. De afgelopen vier duels werden echter verloren.  Thom Jonkerman werd als opvolger van keeper Valk binnengehaald, maar die ging zaterdag tegen DOVO in de fout. VVSB verloor kansloos met 0-4 en staat op de zestiende plaats.

Plug begon als trainer bij VSV. Zowel in Velserbroek als bij De Kennemers was hij vele jaren actief.

Nadat Mark Evers met Odin’59 een paar jaar net niet promoveerde naar de hoofdklasse lukte het Plug een jaar later wel. Hij was naast zijn coachwerk op zondag ook veel langs de velden te vinden om spelers te scouten. Hij bleek daar een goed oog voor te hebben.

Nicky Eenhout en Mitchel Bormann konden na drie a vier maanden het hogere niveau aan. Daarnaast kwamen Tiktak, Jim Hulleman en Eelke de Graaf. De meeste aanwinsten waren een schot in de roos.

Bij Odin’59 presteerde de IJmuidenaar uitstekend. Hier was het dat hij voor het eerst afstapte van zijn destijds favoriete 4-3-3-systeem en 5-3-2 introduceerde.

Na zijn vier jaar bij de Heemskerkers werd hij aangetrokken door het ambitieuze DVS ’33 en streed met die club voor promotie naar de Tweede Divisie.

Bij DVS’33 behaalde Plug uit tien duels 25 punten. ,,Als je dat doorrekent naar het einde van het seizoen, kom je op 85 punten uit. Dan ben je honderd procent zeker kampioen. Maar ik had de pech dat de Technisch Manager die mij naar DVS’33 had gehaald al snel vertrok. Er kwam een nieuwe man en die wilde gelijk zijn stempel drukken.”

Ook hier introdceerde hij het 5-3-2-systeem, hetgeen de TC liever niet zag.

De IJmuidenaar is een man met het hart op de tong. Hij irriteerde zich in Ermelo aan de Technische Commissie die op zijn terrein kwam. De spelers steunden hun trainer, maar na diverse aanvaringen hield Plug voet bij stuk.

My way or the highway.

Plug flirtte bij Spakenburg, niet alleen in de bestuurskamer, maar ook op technisch vlak, maar de transfer naar de topclub ging niet door.

Het werd VVSB. Bij de club uit Noorwijkerhout werd hij de opvolger van Eric Meijers, die wél naar het blauwe deel van Spakenburg verkaste.

Het huwelijk tussen de trainer en VVSB was geen gelukkig huwelijk.

In zijn eerste seizoen behoedde hij de club voor degradatie.  Na het coronaseizoen raakte hij tal van spelers kwijt, waaronder Peter Verhoeve, de nu wekelijks bij Noordwijk uitblinkende keeper Lars Jansen, Frans van Niel en Mo El Osrouti.

Richard Plug heeft de rol van de trainer in het algemeen en die van zichzelf in het bijzonder altijd gerelativeerd.

,,Het succes van een elftal komt doorgaans door het potentieel op het veld. Als jij drie of vier sterke jongens in de as hebt, ben je al heel ver hoor.”

In zijn tijd als voetballer bij Stormvogels, waar hij op 18-jarige leeftijd debuteerde in het eerste elftal, zag hij al dat zo’n as belangrijk was.

Destijds zorgden Cees Schoo, Erik-Jan Kruit en Martijn Plokker voor de balans en waren Paul van Leeuwen. John Weijers en Plug de mannen die de lijnen uitzetten.  Bert van Duijvenbode was de scorende spits.

Bij Odin’59 en DVS’33 zorgde Plug  voor zo’n sterke as. Bij VVSB was minder mogelijk, ook al door de concurrentie van de vele clubs uit de Bollenstreek.

Voor Patrick van der Fits haalde Plug zijn oud VSV- en Telstar-collega Bert van Duijvenbode als assistent binnen. Of die ook vertrekt is nog niet duidelijk.

Tekst: Peter Brink
Foto: VVSB