Vrouwen

Isa Colin: van Onze Gezellen naar Oranje

Binnen onze regio hebben we naast veel talentvolle mannenjeugd ook een grote meisjesafdeling. Veel clubs besteden de laatste jaren meer aandacht aan deze groeiende tak in het voetbal, en niet zonder resultaat. Afgelopen week heeft de veertienjarige Isa Colin, die jaren in de jeugdopleiding bij Onze Gezellen heeft gespeeld, haar debuut gemaakt in het Nederlands elftal. Een unieke prestatie van de talentvolle middenveldster. Voetbal in Haarlem sprak met de Oranje Leeuwin.

Toen Isa zeven jaar jong was begon zij haar pas korte carrière als voetbalster bij de Haarlemse club Onze Gezellen. Vanaf de Geitjes tot aan de onder veertien selectie speelde zij in teams met enkel jongens, maar dat weerhield haar niet van de liefde voor het spelletje. Toen Isa veertien was werd zij gevraagd voor de professionele vrouwentak van vv Alkmaar. Dit hield in vier keer in de week trainen en ook wisselen van middelbare school naar een school vlakbij de club.

“Na een tijdje werd ik gevraagd voor de regio selectie van de KNVB. Dit was natuurlijk al super vet. We speelden met de regio West tegen de beste meisjes uit de regio Noord en Zuid. Naar aanleiding van die wedstrijden werd ik uitgenodigd voor een Oranje selectie dag in Barneveld. Hier deden veel meisjes aan mee. Uiteindelijk bleven er twintig meisjes over die zich officieel Oranje Leeuwin mochten noemen, ik was hier één van.”

Vorige week mocht Isa haar debuut maken voor de O15 afdeling van de Nederlandse vrouwen selectie. Deze lichting speelt nog geen officiële nationale toernooien maar speelt wel regelmatig oefenwedstrijden tegen leeftijdsgenoten uit andere landen. In Venray werd gespeeld tegen aartsrivaal Duitsland. “Ik was erg zenuwachtig voor de wedstrijd. Voor we het veld op gingen werd er afgeteld van tien naar nul, dan voel je een hele bijzondere spanning. Mijn ouders, zus en opa waren mee om mij te steunen en al gauw na het eerste fluitsignaal verdween mijn spanning. We wonnen de wedstrijd (1-0) en een paar dagen eerder versloegen we ook België (2-1). Nu volg ik gewoon weer trainingen bij mijn club vv Alkmaar en 14 juni mag ik weer meedoen met een interland tegen Amerika.”

De pas veertien jarige ex OG’ster doet het dus erg goed de laatste jaren maar ziet zelf ook nog verbeterpunten.”Je merkt bij oranje dat alles nog een stukje sneller gaat en dat je wanneer je aan de bal komt je sneller moet handelen dan normaal. Ik wil dan ook nog technisch beter worden en mag ook nog wel wat trainen op mijn schot. Mijn droom is om de vrouwen 1 van Ajax te halen, als ik dat wil zal ik mezelf moeten blijven ontwikkelen.” Veel meisjes dromen van een carrière in het betaalde voetbal. Isa zegt dat zij zelf ook nooit had gedacht zich zo te ontwikkelen, maar heeft wel de gouden tip. “ Ik heb altijd veel op straat gevoetbald. Hier ligt de handelingssnelheid hoger en speel je in kleine ruimtes. Als je goed wilt worden is dit iets wat je moet blijven doen!”

Tess Berendregt en Nienke Reimes  maken een documentaire over Isa. Steun ze via  https://cinecrowd.com/nl/isa

Tekst: Daan Schoonderwoerd
Foto: Ronald Gringhuis / www.vvalkmaar.nl