Zondag 3e klasse C

Alliance ’22 neemt de punten mee uit Zwanenburg

‘’We gaan voor de drie punten’’, waren de trainers van Zwanenburg en Alliance’22 eensgezind vooraf aan de ontmoeting tussen de laagvliegers in de zondag derde klasse C. De Haarlemmers waren uiteindelijk het meest gelukkig. Na een duel vol strijd wonnen zij met 2-3.

Al in de eerste minuten was het spektakel in Zwanenburg. Na amper twee minuten stond Alliance al op voorsprong. Een heerlijke aanval eindigde voor de voeten van Laurens van Herk die niet aarzelde en de gasten de leiding bezorgde. Maar één minuut later stond het al weer gelijk. Een vrije trap van Kevin Verhoeve zeilde het Haarlemse strafschopgebied binnen, waar geen enkele Alliance-verdediger iets deed. Daardoor kon Lars van Dommelen bij de tweede paal de bal gemakkelijk binnenwerken.

In die actie raakte Alliance-keeper Savan Oostenbrink geblesseerd. Hij kon niet meer verder en moest vervangen worden door Jesper Goransson. Na een aarzelend begin keepte hij een prima wedstrijd.

Vervolgens ontspon zich een eerste helft waarin Alliance vooral slordig was en Zwanenburg de spits maar niet wist te bereiken. Inzet genoeg bij beide ploegen, maar een beetje voetbalgogme ontbrak. Tot de 40e minuut. Jop van Saase stond precies op de goede plek om een van de spaarzame goede Alliance-aanvallen tot 1-2 te promoveren. Vlak voor rust werd het zelfs 1-3. Een schitterende dieptepass werd op waarde geschat door Van Herk. Hij kopte de bal over de uitkomende Zwanenburg-keeper René Jonker om vervolgens de 1-3 in het lege doel te deponeren.

Na rust stroopte Zwanenburg de mouwen nog eens extra op. De thuisploeg toog met de moed der wanhoop ten aanval en daardoor regende het kansen. Tegelijkertijd gaf dat Alliance de ruimte om in de counter gevaarlijk te worden. Niels Oostwouder en Jordy Vierbergen hadden namens Zwanenburg de aansluitingstreffer kunnen scoren, Van Herk had Alliance definitief in veilige haven kunnen, en misschien wel moeten, schieten.

Dat leek Alliance op te gaan breken toen Zwanenburg via Steyn Blankennagel tot 2-3 terugkwam. De gasten kregen de bal maar niet weggewerkt na een corner, waarna de Zwanenburg-invaller de spanning terugbracht. Maar verder kwam Zwanenburg niet, wat de ploeg ook probeerde.

Zo sleepte Alliance een heel belangrijke zege binnen. ‘’Een wedstrijd met veel strijd. Maar wat wil je: Het ging om de punten, hé’’ wist een opgeluchte Alliance-coach Tim Koppen terwijl hij een meter bier bestelde voor zijn moegestreden elftal. Robert van Boxel, de trainer van Zwanenburg, kon niet anders dan erkennen dat zijn ploeg de goals te makkelijk had weggegeven. ‘’Maar ja, het is niet anders.’’

Tekst en foto: Marcel Akerboom