Nu alle opwinding over de granulaatkorrels op kunstgrasvelden een storm in een glas water blijkt, had ik verwacht dat een ander bericht evenveel commotie zou veroorzaken. Het bleef echter bij een klein artikel in maar enkele kranten.
“Koppen bij voetbal beschadigt brein” was de kop van het artikel waarin duidelijk werd dat koppen bij voetbal direct de hersenen beschadigt en tijdelijk zorgt voor een verminderd geheugen. Een groot Schots onderzoek van de universiteit van Stirling heeft aangetoond dat gewone koptraining het brein direct aantast. Ik verwachtte weer een enorme nerveuze reactie van alle kanten. Ik weet dat Spartaan Wout Holverda, die geweldig kon koppen, nu aan dementie lijdt en naar zijn eigen zeggen door het koppen. Memphis vergat – na zijn prachtige kopgoal tegen Luxemburg – dat hij bij zijn club niet meer aan spelen toe komt en vierde zijn goal weer met dat vreemde gedrag bij de cornervlag. Toeval of wist hij het echt even niet meer?
In ieder geval brak er na de krantenberichten geen paniek uit en de KNVB wist natuurlijk als eerste en zoals altijd de zaak te bagatelliseren. Edwin Goedhart, de bondsarts van de KNVB vond het een ‘maatschappelijk issue’ gebaseerd op angst. “Met genoeg hersteltijd en een goede techniek is koppen geen probleem,” aldus de KNVB arts. Wout Holverda is het in ieder geval niet met de KNVB-dokter eens.
Natuurlijk bemoeide de politiek er zich wel direct mee en niemand anders dan PVDA-er Tjeerd van Dekken, ja hij, sprak direct over een nodig KNVB-onderzoek maar vond een verbod op koppen door kinderen ‘te radicaal. En kamerlid Rudmer Heerema gaf deze draai aan de zaak: “De samenleving, dus ook de sport, is nu eenmaal niet risicoloos”. Uw scribent kon goed koppen, maar vergeet heden ten dage bijna alles, behalve een ding. In mijn trainingen van kinderen wordt nooit op koppen geoefend.
Het zou trouwens wel mooi zijn als koppen net als hands werd bestraft. Zijn we gelijk af van al die gemene overtredingen en rode kaarten van springende spelers met hun ellebogen. Een ding is zeker, de voetbalbond is verplicht dit fenomeen serieus te nemen en te onderzoeken. In het belang van alle voetballers.
Maar de KNVB zal wel weer niks doen of als ze iets doen zal het wel weer verkeerd zijn. Zo vergaten ze voor de loting van het vrouwen EK Vera Pauw, Daphne Koster en Anouk Hoogendijk, vrouwen die de sport in ons land groot maakten, uit te nodigen. Erg dom.
En wat te zeggen van het beleid jegens clubs die amateur willen blijven. Het pesten van HFC begint wel op te vallen. De Koninklijken van HFC hebben ook het hoger beroep tegen het verbod hun nieuwe sponsor, het investeringsbedrijf Scotch Whisky International op de shirts te dragen, verloren. Wat rest is een civiele zaak. Daar heeft HFC geen zin in. Maar als ik de eigenaar van Scotch Whisky International was, begon ik dit proces onmiddellijk. Ik nam de beste advocaat, kreeg weer alle dekbare publiciteit en zou het absoluut winnen van de KNVB. De bond erkent dat de sponsor een investeringsbedrijf is, maar met whisky op de shirts blijft het reclame voor deze goddelijke drank. Wie het verweerschrift van HFC leest, weet dat de KNVB geen poot heeft om op te staan. Lang leve HFC en de whisky! En succes met de zaak Schotch Whisky International, winst verzekerd!
Henny Rückert
HENNY RÜCKERT studeerde biologie, was enkele jaren werkzaam in de farmaceutische industrie, en werd door de regionale omroep bij het radiowerk getrokken. Een verslag van Rohda-KHC was zijn debuut. Zo rolde hij de sportjournalistiek binnen. Henny werkte bij de Twentsche Courant, belandde bij de radio, erfde van Theo Koomen diens liefde voor schaatsen en wielrennen, versloeg voor luisterend Nederland alle mogelijke wielerkoersen, van amateur-wedstrijden tot 10 keer de Tour de France voor radio Tour de France. De Nederlandse televisie stuurde hem in 1992 naar Sint Maarten (N.A.) om een documentaire “Ook dit is Nederland” te maken. De film kwam er maar er volgde een verblijf van 17 jaar op het Bovenwindse eiland. Tot 2000 werd er nog voor de televisie gewerkt. Nu, 65 jaar, is hij voetbaltrainer bij de Koninklijke HFC waar hij de lagere seniorenteams, 2 A-junioren en 2 B-juniorenteams en de kabouters en mini’s onder zijn hoede heeft.