Voetbal in Haarlem

Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

De column van Peter: Wanneer gaan we voetballen met een stokkie?

DoorRedactie

sep 18, 2024
Peter_Barzilay_Voetbal_in_Haarlem

U heeft het waarschijnlijk wel gelezen. De KNVB gaat harder optreden tegen geweld op of rondom het voetbalveld en dan met name in het amateurvoetbal. Het aantal incidenten neemt namelijk fors toe, dus gaan er nog meer maatregelen genomen worden.

Is er een onderscheid tussen betaald voetbal en het amateurvoetbal? Jazeker! Bij het amateurvoetbal worden teams of clubs waar misdragingen plaatsvinden direct uit de competitie gehaald. Dat je vervolgens in het weekend allerlei misdragingen op tribunes in het betaalde voetbal plaats ziet vinden is van minder belang. Apart, want soms krijgt een club een boete, soms wordt er een wedstrijd gestaakt, maar het probleem blijft bestaan. Toch ben ik van mening dat het goed is dat er gestraft word. De KNVB heeft heel goed in beeld wat de notoire veelplegers zijn en kan daar ook op acteren. Men wil echter verder gaan en wil eigenlijk in plaats van de bronnen aan te pakken de spelregels van het voetbal gaan veranderen. Zoals de voorzitter amateurvoetbal stelt: “We moeten meer naar het hockey en het rugby toe, daar is meer respect”.

Simpel gezegd: ieder op zijn niveau.

Een bron van al het kwaad in het amateurvoetbal zijn de clubgrensrechters. Die vlaggen niet eerlijk en staan er alleen maar om hun cluppie punten te bezorgen. Dit leidt tot ergernis en indirect tot geweld. Is dit nieuw? Nee, want zolang als het voetbal bestaat, bestaat de grensrechter. Dat een grensrechter soms punten verdient voor zijn club is al 100 jaar een gegeven. Eigenlijk heeft iedere voetballer en ook scheidsrechter daar mee leren omgaan. Ja, het is soms irritant, schrijnend en lachwekkend, maar door zo te focussen op de grensrechters leg je ook een brevet van onvermogen neer bij de scheidsrechter. Zij zijn vaak best in staat om hun eigen beslissingen te nemen.

Dus gaan we buitenspel afschaffen. Dat lost immers alle problemen op. Beetje naïef, los van het feit dat dit het complete tactische aspect van het voetbal verandert, zal het om het veld nauwelijks effect hebben. Ik zag al de vergelijking voorbij komen. Als werknemers te laat komen, dan gaan we maar de werktijden aanpassen. Gevolg is dat mensen evengoed te laat komen.

De voorzitter amateurvoetbal stelt ook dat er al diverse maatregelen genomen zijn, zodat bij de jeugd het allemaal wat makkelijker wordt en er geen strijd meer is (vrije interpretatie). Geen standen meer, geen uitslagen meer, geen selecties, zodat een ieder vrijer kan bewegen en het niet meer om winnen of verliezen gaat. Dus geen prestatie meer bij de jonge jeugd, niet meer ingooien, maar indribbelen – ook bij een hoekschop -, niet koppen, 4 tegen 4 op kwart veld of 7 tegen 7 op een half veld, geen scheidsrechters etc.

Ik ben eens gaan kijken en zag inderdaad van die partijtjes, waarbij ik mezelf afvroeg of dat wel goed gaat. In de ene partij twee goede spelertjes die alleen naar elkaar overspeelden met als gevolg dat de rest bloementjes ging plukken. Een begeleider vertelde dat dit goed was, want er zat op niemand druk en dat is, en daar komt ie, maatschappelijk verantwoord. Ik heb verbijsterd staan kijken, want volgens mij gaat het om plezier en is het al een eeuwenoude wet dat de goeden met de goeden moeten spelen om plezier te hebben en de minder goeden met minder goeden. Simpel gezegd: ieder op zijn niveau.

Ook sport is een voorbereiding op de maatschappij, die al doorgeslagen is. Tegenwoordig wordt een kind van 3 jaar al geacht Oorlog en Vrede van Tolstoj te hebben gelezen en het liefst nog in het Engels ook en minimaal de tafel van 12 kunnen op zeggen plus staartdelingen maken. Waar is het kind gebleven?

Winnen en verliezen hoort bij het leven.

Winnen en verliezen hoort bij het leven, daar kun je een kind op trainen. Met verlies leren omgaan, socialiseren in een teamsport waar ze voor gekozen hebben. Ieder kind wil vertellen hoeveel ze gespeeld hebben. Of ze nu gewonnen of verloren hebben. Hou de stand gewoon bij. Competitiedrang verdringen is kul. In het hele leven zit competitiedrang. Doe het spelenderwijs in de sport die ze hebben gekozen. Ze moeten al zoveel in het onderwijs, want ieder kind moet naar het VWO.

Kinderen die gekozen hebben voor voetbal moeten voetballen. Daar moeten wij als ouders, trainers en begeleiders alles aan doen om te zorgen dat ze daar plezier in hebben. Dat ze regels leren begrijpen en misschien krijgen we dan ook wel eerlijke grensrechters, want die zijn onlosmakelijk aan het voetbal verbonden.

We hebben inmiddels dus allerlei regels bedacht en gaan nu nog buitenspel afschaffen. De laatste stap die nog gezet moet worden is dat ieder kind een stick krijgt, dan kunnen we het hockey noemen. Is toch het doel van de voorzitter amateurvoetbal bereikt.

Peter Barzilay

Door Redactie