Algemeen

Wouter Soomer bedankt!

Heemstede, zaterdag 9 december. Soms zijn er belangrijkere dingen dan het winnen van een wedstrijd, kampioen worden of wat dan ook. De gezondheid van jezelf en mensen om je heen staat altijd op één.

Soms moet je keuzes maken op basis van verstand, en niet op basis van gevoel. Soms moet je verplichte keuzes maken, omdat dat het beste is. Zo ook Wouter Soomer. Voor de derde keer in zijn tweede periode bij HBC sloeg het noodlot toe. Weer zware schade in zijn knie. Luisterend naar de specialisten besluit Soomer te stoppen met voetbal, in belang van zijn eigen gezondheid. Een wijs besluit. Maar wel een enorme aderlating. Voor HBC, maar vooral voor zichzelf.

Ja, heel veel jongens dromen van een carrière die Soomer gehad heeft. Ik wil graag met jullie terugblikken:
Wouter begon met voetballen bij zijn club HBC. Al snel wist men dat deze jongen bijzonder goed kon voetballen. De eerste club die dat zag was HFC Haarlem. Terwijl Soomer nog tweede jaars E-pupil was, voetbalde hij in Haarlem D2. Juist, met jongens van een jaar ouder. Lang zat hij niet in dit team, want Ajax zag ook zijn voetballende kwaliteiten en verleidde hem richting Amsterdam te komen. Tot de C-junioren voetbalde Soomer bij Ajax, waarna hij terug ging naar Haarlem B1. Het jaar ‘09-‘10 was het laatste jaar van Haarlem, want de club ging failliet.

Utrecht besloot hem vervolgens op te pikken. Zijn eerste jaar bij Utrecht was zijn beste periode uit zijn carrière. Soomer speelde in het jaar 2010 bij Utrecht 0-17 en werd dat jaar tevens geselecteerd voor Oranje 0-17. Soomer werd bestempeld als op dat moment de beste linksback van zijn leeftijdscategorie. Bij Oranje speelde Soomer dat jaar met onder andere Depay, Rekik, Kongolo en Ayoub (zie foto). Soomer was erg populair en kon kiezen voor een langer verblijf in Utrecht of een transfer richting PSV. Uiteindelijk werd
Soomer na 1 jaar verkocht aan PSV en tekende zijn contract bij de club uit Eindhoven. Hier speelde de linksback tweeënhalf seizoen, waarna hij een half jaar voetbalde voor Jong FC Utrecht.

Helaas kwam het niet tot een definitieve doorbraak in het betaalde voetbal. Soomer ging een jaar voetballen op amateurbasis bij Telstar. Hierna besloot Soomer te kiezen voor een maatschappelijke carrière en de stap richting de amateurs van FC Rijnvogels te maken. Waarna hij in seizoen ‘18-‘19 de stap richting de club besloot te maken waar hij altijd een bijzonder gevoel bij had: HBC. Mede dankzij Wouter promoveerde HBC in een aantal jaar richting de Vierde Divisie.

Wouter; Een uniek persoon in de kleedkamer gaat HBC verliezen. We gaan je schwalbes missen op de training en tijdens de wedstrijden. We gaan je winnaarsmentaliteit missen. We gaan je ‘soms overdreven geschreeuw’ missen ‘Héééérlijkeeeee bal!!’ We gaan je humor missen. We gaan jou als persoon missen. Wouter Soomer, bedankt dat je terugkwam naar jouw HBC. We gaan je missen als teamspeler en als vriend.

Heel veel sterkte met je operatie. Nog 1 keer moet je er mentaal toe zetten om goed te herstellen. Blijf denken aan je gezondheid en ga lekker extra genieten van je gezin. Maar beloof één ding; blijf wel af en toe je maatjes supporten.

Namens je vriend en verslaggever

Bram Verhage