Voetbal in Haarlem

Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

SVIJ onderuit in thriller

DoorRedactie

jun 10, 2024

Wie vooraf had gedacht dat SVIJ de finale van de nacompetitie zou halen, zou in juni 2023 voor gek zijn versleten. Op 13 juni kwam een groepje van 5 spelers bij elkaar, die nog waren overgebleven van de gedegradeerde selectie. Zij besloten nog een poging te wagen om toch een selectie bij elkaar te krijgen en de technische staf niet te laten vallen.

Gesteund door wat mensen met een uitgebreid netwerk en de spelers van het tweede elftal stond daar op 15 juni een selectie voor twee elftallen. Een waar wonder had zich voltrokken. Ook kwam er tijdens het seizoen nog een kwaliteitsimpuls van buitenaf en kon er toch als het nodig was, door de uitstekende samenwerking van de technische staf met Brian Ezeoke van jo-19 en Frans Zeilmaker van de jo-18, een beroep op de talentvolle jeugd gedaan worden.

Uiteindelijk handhaafde het tweede team zich 2 klassen hoger en bereikte het vlaggenschip de nacompetitie. Een prestatie van formaat. Na de overwinning in de halve finale op vierde klasser AC Amsterdam, moest nu aangetreden worden tegen Brederodes uit Vianen. Een ploeg die in de vierde klasse eindigde met 35 punten. Dit is in menig competitie genoeg voor nacompetitie om promotie.

Gespeeld werd in Aarlanderveen op het veld van de gelijknamige voetbalclub. Het terrein was voorzien van een nieuw kunstgrasveld, niet ingezaaid met rubber of kurk, maar met maiskorrels. Uw verslaggever vroeg nog aan de voorzitter van Aarlanderveen of dit een verdienmodel was, daar mais de neiging heeft bij verwarming zich te ontpoppen tot popcorn. Hier was nog niet over nagedacht.

Onder het oog van een talrijk opgekomen publiek ontspon zich een wedstrijd met een bizar hoog tempo. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, maar Brederodes beschikt over een fenomeen in de spits, Tim Wakkermans. Tot deze wedstrijd al goed voor 29 competitietreffers. De eerste kans was voor Raymond Mutebi, maar zijn schot miste de juiste richting. Het was in de 8ste minuut, wie anders dan Tim Wakkermans, die na een goede aanval op de juiste plek stond en de 1-0 aantekende.

SVIJ ging onverdroten verder en zette de verdediging van Brederodes goed onder druk. Het was echter in de 21ste minuut, dat een uittrap van Remy Heruer met het hoofd werd verlengd door Mitchell Geeven tot bij de doorgelopen Alex Barzilay, die uitstekend afrondde 1-1. Hierna over en weer kansen en op slag van rust was Brederodes de gelukkige en rondde Wakkermans bekwaam af: 2-1.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld alhoewel SVIJ optisch sterker werd, maar zich niet beloonde. Dat deed Brederodes wel want na een heel makkelijk gegeven strafschop maakte Wakkermans zijn derde: 3-1.

Over en sluiten dus. Zo niet, dachten de spelers van SVIJ. Er werd vol druk gezet en in de 75ste minuut werd Rowan van Eik gevloerd in de zestien en mocht Raoul van den Berghe ijzig kalm de strafschop benutten: 3-2. SVIJ werd echt sterker en 2 minuten later vond Cas Peetoom, Van den Berghe die Barzilay doorstuurde, zijn voorzet werd door van Eik op magistrale wijze duikend binnengekopt: 3-3.

Brederodes was het kwijt en SVIJ bleef pushen, maar als zo vaak een klein defensief foutje en Wakkermans besliste in de 88 minuut met zijn 4de goal de wedstrijd. Wat SVIJ ook probeerde het lukte niet meer om door de 11 mansverdediging heen te komen.

Natuurlijk was de teleurstelling enorm bij de rood/witten, maar zij konden met opgeheven hoofd het veld verlaten, al kwam dat besef logisch pas later.

SVIJ gaat zich opmaken voor de 5de klasse en dat kan een hele leuke poule worden, zeker als de KNVB besluit om het een regionale poule te laten worden met extreem veel derby’s. De jeugd stroomt lekker door en donderdag wordt het seizoen afgesloten met een BBQ.

Alle trouwe lezers een fijne zomer toegewenst en in augustus gaan we weer starten met wedstrijden.

Met dank aan Peter Barzilay.

 

Door Redactie