Voetbal in Haarlem

Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

HBC grijpt ticket voor Derde Divisie

Doorredactie

jun 10, 2024
HBC-voetbal-voetbal-in-haarlem3

Tot hoever raakt de raket die HBC heet? In 2018 speelden de Heemstedenaren hun duels nog in de zondag vierde klasse, volgend seizoen zien we HBC terug in de Derde Divisie. In de tweede ronde van de nacompetitie werd het ticket veilig gespeeld door JOS Watergraafsmeer in Amsterdam met 0-2 te verslaan. De HBC-raket is zodoende doorgestegen naar het vierde niveau van het Nederlandse voetbal.

HBC won het eerste duel van het tweeluik met het Amsterdamse JOS Watergraafsmeer midweeks met 2-1, echter liet de tegenstander zien zich niet zomaar gewonnen te geven. HBC had in dat duel wel het beste van het spel, maar de bezoekers kregen diverse mogelijkheden. Doordat de ploeg van Cor ten Bosch over een aantal specifieke wapens beschikt was JOS Watergaafsmeer zeker nog niet verslagen.

In Amsterdam ontbrandde de wedstrijd direct. Al snel kreeg HBC via Nick de Graaf op aangeven van Brian Wilderom een grote kans, echter stond het vizier nog niet op scherp. Aan de andere kant stond doelman Bram Verhage zijn mannetje bij een inzet van JOS Watergraafsmeer. Na een goed kwartier werd de score alsnog geopend. Nick de Graaf ging gewillig naar de grond in het strafschopgebied van de Amsterdammers na een klein zetje. Arno Dijkstra schoot de gegeven strafschop resoluut in de bovenhoek en zette HBC op een 0-1 voorsprong.

Voor de rust was het voor de neutrale toeschouwer al een leuke wedstrijd om naar te kijken. Na de pauze deden beide teams er nog een schepje bovenop. De aanval werd snel gezocht en dat resulteerde in een open duel met kansen aan beide kanten. Waar aan de ene kant HBC de voorsprong meerdere keren had kunnen verdubbelen, had JOS Watergraafsmeer ook minimaal net zo vaak op gelijke hoogte kunnen komen. Doelman Bram Verhage én het metaal van de lat en de paal voorkwamen dit. Doordat de thuisploeg in de absolute slotfase ‘alles of niets’ ging spelen kreeg HBC meerdere grote mogelijkheden om het duel op slot te gooien. Pas in de allerlaatste minuut gebeurde dit toen Jesse van Loon de 0-2 binnenwerkte. Korte tijd daarna floor scheidsrechter Gansner voor de laatste keer en brak het feest los.

Voor HBC-trainer Jasper Ketting komt daarmee een zeer succesvolle periode ten einde. De Haarlemmer gaat in de zomer aan de slag bij tweededivisionist Katwijk. Aan zijn vervanger Erik Metgod is nu de schone taak om de HBC-raket in gang te houden.

Foto: HBC Heemstede
Samenvatting: Beute Videoanalyses

Door redactie