Jack's League

Sietse Brandsma en Roy Castien schieten en koppen HFC naar vierde plek, zege bij De Treffers

Koninklijke HFC verraste vriend, vijand en wellicht zichzelf door bij angstgegner De Treffers met 1-2  te winnen. De afgelopen dertien keer wonnen de Haarlemmers zelden in Groesbeek. Door de zege klimt HFC naar de vierde plek op zes punten van koploper Katwijk.

Topspitsen

Gertjan Tamerus beschikt over twee spitsen van topklasse voor de Tweede Divisie. Sietse Brandsma en Roy Castien. De man uit Broek op Langedijk is een bescheiden lange aanvaller met een neusje voor de goal.  Hij had een beetje gewenning nodig bij de voormalige eliteclub. Van ons-kent-ons in Broek op Langedijk naar het wat afstandelijkere Haarlem, dat is een reuzenstap voor de 24-jarige.

 

Grote jongen

Maar nadat hij driemaal scoorde tegen ASWH daalde zelfs ex-voorzitter Hugo Bettink af naar de kleedkamer om de spits te feliciteren. En dan ben je buiten het elftal ook letterlijk een grote mijnheer. Een paar weken later kwam Sander Vink met een cheque met een contract voor dit seizoen én volgend seizoen.

Topscorer

Brandsma scoorde tot deze zondag dit seizoen al zesmaal, maar zag nadat zijn ploeg bij De Treffers al na zes minuten op een 1-0 achterstand was gekomen, Roy Castien de strafschop voor de gelijkmaker benutten.

Vreugde voor de goal, maar in het achterhoofd wellicht een blik op de topscorerslijst. De Zandvoorter Castien is een totaal andere soort voetballer en character dan Brandsma.Doordat Castien ook de strafschoppen neemt stond hij, net als Brandsma, ook op zes treffers.

Wondersloffen

Castien is een natuurtalent met een vernietigende én fluwelen linker. Het is alleen altijd de vraag of zijn wondersloffen in de wedstrijd zitten.

Wat dat betreft lijkt hij wel een beetje op Sjakie Meulemans, de stipheld uit Sjakie en de Wondersloffen.

Die heeft een paar oude voetbalschoenen van Voltreffer Vick gehad en bij vlagen brengen deze magische schoenen hem naar een hoger niveau. Soms zakt Sjakie ook even weg en zie je hem niet. Castien had dat ook in bijvoorbeeld de eerste helft van het oefenduel bij Jong Sparta.

Een corner vloog in het zijnet, zijn schoten landden bijna over Het Kasteel. ,,Laat hem maar staan’’, zei zijn vader op de tribune. ,,Ik was ook zo’n speler. Hoe het komt weet ik niet, maar Roy kan zo een briljante actie hebben.’’

Een paar minuten later lag vanaf zestien meter de 1-1 in het net. De goalie hoorde alleen het suizen van de bal. ,,Roy is de man van de steekpass en iemand die uit de tweede lijn kan schieten’’, weet zijn trainer. ,,En hij is een voetballer met een gebruiksaanwijzing.’’

Terugkeer

Daar waar HFC voor Brandsma een stap omhoog was, bleek de terugkeer van Castien op het oude nest een stap terug. Het is amper vier jaar geleden dat hij mocht meetrainen met Telstar. Een bestaan als prof lag in het verschiet, maar de club – lees  Piet Buter – koos voor spelers die interessanter waren. Uiteraard werkte ook de afkoopsom die HFC vroeg niet mee.

FC Utrecht

Maar de droom spatte niet uiteen maar werd nog mooier. FC Utrecht meldde zich. Castien moest alleen nog even een stage afwerken.  Toen sloeg het noodlot toe.

,,Ik kreeg van de centrumverdediger de bal aangespeeld en wilde die in één keer doospelen. Werd niet gedekt, niet getackeld of wat dan ook. Ik viel en voelde een pijntje in mijn knie.”

Kruisband

Dagen later bleek uit de MRI dat zijn kruisband was afgescheurd. Een probleem in de familielijn van zijn vader, zo blijkt. ,,Mijn vader en Nigel hebben op exact dezelfde leeftijd dezelfde blessure gehad.’’

Lot

Castien wist dat hij maanden aan krachttraining moest doen. Hamstring en quadriceps trainen. Spieren kweken die de knie ontlasten.

Castien speelt nog steeds met zijn knie ingetaped. Bij HFC heeft hij een status aparte. Vrijdag reed hij nog op de scooter naar de HFC-fysiotherapeut in Haarlem voor een lichte sessie en het losmaken van de spieren.

Hulleman

In het veld heeft hij veel baat bij het werk dat onder andere Jim Hulleman op het middenveld verricht. Castien zorgde met zijn zesde treffer voor de gelijkmaker. Sietse Brandsma kopt de Haarlemmers na een uur op 1-2.

Het duo Castien en Brandsma is goed voor dertien van de zestien treffers van HFC. Brandsma voert samen met Floris van der Linden en Marouane Afaker de topscorerslijst van de Tweede Divisie aan.

De Koninklijke staat op de vierde plek en ontvangt zaterdag Scheveningen.

Tekst: Peter Brink 

Foto: Pim Hols