Jack's League

HFC laat tweede plaats liggen met gelijkspel tegen Scheveningen ,,Dit voelt aan als een nederlaag’

Rijnsburgse Boys en AFC verloren hun wedstrijden waardoor nummer vier HFC bij winst met stip op de tweede plek had gestaan. Vooraf leek het een formaliteit om de nummer veertien van de ranglijst met een nederlaag naar huis te sturen. Het bleef bij 1-1 en daar was John Blok van Scheveningen blij mee. Gertjan Tamerus baalde.

De intuïtie van Gertjan Tamerus klopte. Afgelopen week werd hij geattendeerd op de afwezigheid van Lex Immers bij de gasten. Trainer John Blok meldde na afloop van het duel dat de spits er zeker tot aan de winterstop uit ligt en wellicht zelfs langer. ,,Een knieblessure. Ze liepen vorige week nog even op hem in. Hij zag het niet aankomen.’’

Tamerus vroeg zich af of Scheveningen zonder Immers niet sterker zou zijn. Hij zag het van tevoren zeker niet als een potentiële walk-over. ,,Wij spelen beter tegen de ploegen die wat hoger staan dan tegen dit soort ploegen.’’

Scherpte

De thuisploeg startte wel goed en kreeg een kansen via Jim Hulleman en Sietse Brandsma, maar de spits kampt al enkele weken met een blessure en oogde niet zo scherp als voorheen.

,,Ik ben blij dat we volgende week vrij zijn dan kan mijn blessure een beetje herstellen. Nu train ik aangepast en speel ik wél de wedstrijden’’, zei de aanvaller.

Gelijkmaker

Brandsma was wél belangrijk bij de gelijkmaker. Ex-Telstarkeeper Sven van der Maaten kon de bal wegstompen maar koos voor vastpakken en liet de bal los waarna Wessel Boer de gelijkmaker kon aantekenen. Die verdiende 1-1 viel pas in de 78ste minuut.

Openingstreffer

Voor rust was Scheveningen na een half uur op voorsprong gekomen. Tim Peters raakte eerst de lat waarna Mike de Niet de score opende.

De gasten leken 5-3-2 te spelen met Tim Peters en Van Niel als spitsen en Rowdey van der Putten er vlak achter. Volgens beide trainers was het echter 5-2-3 en daar had HFC voor rust problemen mee.

Gertjan Tamerus stond meer langs de lijn dan voorheen, tot ongenoegen van vierde man Ferrit Aakkaya, die ook John Blok regelmatig terecht wees. Desevio Payne raakte vlak voor rust nog wel de paal.

Hilterman

,We konden te weinig druk op hun laatste linie zetten’’, mopperde de trainer na afloop.

Lans Bovenberg debuteerde in de basis als middenvelder. Hij verving de geblesseerde Jordy Hilterman. ,,Ik heb dinsdag op de training een tik gehad en heb een verrekking. Ik kon zelf aangeven of ik zou spelen, maar in overleg met de medische staf heb ik besloten dat niet te doen’’, zei Hilterman.

Wissels

Tamerus had zodoende de keuze om Mehmet Yüksel te laten starten of te kiezen voor Lans Bovenberg. Ook al omdat hij het talent Joas Kors met HFC-zaterdag liet meedoen. ,,Gerry Vlak en Jacob Noordmans zaten dan wel op de bank, maar zij komen terug van een blessure. En hadden slechts één helft in de benen tegen Jong Almere, dus die kon ik niet laten starten.’’

Lewis

Ook Franklin Lewis was een optie. Dan had Roy Castien vanaf het middenveld kunnen spelen. De man met rugnummer 10 liep na afloop teleurgesteld uit de kleedkamer. Hij is één van de talentvolste spelers van de Koninklijke, maar het 5-3-2-systeem is hem niet op het lijf geschreven.

Lewis verlangt zelf ook terug naar de Franklin van twee jaar geleden. Een speler die vrij is in zijn hoofd, zijn actie kan maken en niet steeds wordt geattendeerd op wat hij niet doet of op een te lang rouwmoment.

,,Twee jaar geleden dacht ik niet na als ik alleen op de keeper afkwam. Nu trainden we drie weken geleden er ook op om binnen drie seconden af te ronden, dan schiet ik alles raak. In de wedstrijden waarin ik inviel kwam ik door mijn snelheid wel één-op-één te staan met de doelman, maar als ik te veel tijd heb ga ik nadenken en dan gaat het mis.’’

Winstpunt

Trainer Tamerus gaf aan dat hij en ‘vele mensen binnen HFC’ veel tijd en aandacht hebben gestoken in Franklin Lewis en dat de spreekwoordelijke bal bij hem ligt. Gelukkig liet hij de nummer 10 niet invallen als rechtsback, dat lijkt een tegennatuurlijke plek voor de winger, waar zijn  intuïtieve kwaliteiten minder tot zijn recht komen.

Desevio Payne viel uit en werd vervangen door zijn broertje Déron. ,,Déron is een groot talent die het de laatste weken goed doet. Hij scoorde ook in een oefenduel met Onder-19 tegen Ajax-Onder-18. Bovendien opteer ik op die plek meer voor betrouwbaarheid.’’

En dan is de kans voor een intuïtieve speler als Lewis ook al minder. Na afloop zei hij ook dat hij als 10 of als aanvaller meer in zijn kracht staat. Groot winstpunt van deze zaterdag was wel dat Lewis aangaf eerst in de spiegel te gaan kijken. Zijn spel en gedrag te analyseren en dan pas eventueel het gesprek met de trainer aan te gaan.

Ranglijst

Na afloop was John Blok tevreden met het punt. ,,Wij hebben de twee duels hiervoor vier punten laten liggen.’’

Gertjan Tamerus baalde ervan dat er te weinig blessuretijd werd bijgeteld en keek nog eens terug op de acht gespeelde duels.

,, Tegen Excelsior Maassluis, HHC Hardenberg en vandaag tegen Scheveningen hebben we te veel punten laten liggen. We hadden toch op de tweede plaats kunnen staan.’’

Er is er echter één in de Tweede Divisie die het aller betrouwbaarst is en dat is de ranglijst, die liegt nooit.

Tekst: Peter Brink 

Foto: Pim Hols