Algemeen

Peter’s column: Telstar en de soap over het verloren/gestolen paspoort van Roscello Vlijter

Ajax heeft een marketingcampagne opgezet om de Mexicaanse, Braziliaanse en de markt in de VS te bereiken. Sergiño Dest, David Neres en Edson Álvarez worden ingezet als boegbeeld. Telstar is al bijna twee weken hot-news op de Surinaamse markt in verband met het verdwenen – en later gestolen – paspoort van Roscello Vlijter.

Romario

Het niet of te laat terugkomen na een interland behoorde in het verleden alleen toe aan de groten der aarde. De voetballers die het verschil maakten en wisten dat ze met hun escapades wel wegkwamen omdat ze en een hoge transferwaarde vertegenwoordigden en onmisbaar waren voor hun team. Romario de Souaza Faria was zo’n fenomeen. Zijn trainer bij Barcelona Johan Cruijff wist al dat straffen niet hielp en voegde – terwijl de Spaanse sportkranten schande spraken van de escapades van Romario – hem toe. ,,Je speelt gewoon zondag. Maak wat minder meters, anders word je alleen maar moe. Maar je moet wel twee keer scoren.’’ Het klonk Romario als muziek in de oren. Hij had een hekel aan het maken van vuile meters, hij was op aarde om te excelleren. Eindelijk een trainer die hem begreep. Die zondag scoorde hij niet twee, maar drie keer. En de kritiek? Die was gaan liggen.

Uitstapje

De kans dat Roscello Vlijter driemaal gaat scoren voor Telstar is vrij klein. De 19-jarige kwam afgelopen seizoen vier keer uit voor Feyenoord Onder-19 en driemaal voor Jong Feyenoord. Hij signeerde volgens Wikipedia een éénjarig contract in Velsen, maar moest het in de voorbereiding al voornamelijk doen met invalbeurten. Daarom was het uitstapje met het Surinaamse elftal een fijne verrassing.  Vlijter kreeg van Telstar toestemming om af te reizen voor de interlands tegen Dominica en Nicaragua. Hij maakte zelfs zijn debuut. Maar al bijna twee weken komt hij het land niet uit. In media verscheen het nieuws dat hij zijn paspoort en werkvergunning was kwijtgeraakt, nu blijken ze te zijn gestolen.

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Nooddocument

De website Nederlandwereldwijd geeft aan dat na het versturen van een e-mail naar de Surinaamse ambassade of het consulaat-generaal over het kwijtraken van een paspoort het gemiddeld één tot drie werkdagen duurt voordat je een nooddocument krijgt. De vraag is dan ook waarom Roscello nog een extra tien dagen in het warme -27 graden gemiddeld- Suriname resideert.

Droom

Roscello Vlijter vertrok drie jaar geleden, op 10 augustus 2016 vanuit zijn geboorteland, waar hij voor Robin Hood speelde, om zijn droom waar te maken. De Ware Tijd meldde destijds: Roscello Vlijter vertrekt deze maand voor goed naar Nederland. Het voetbaltalent zal zijn carrière in het koude kikkerland vervolgen met de hoop ooit eens profvoetballer te kunnen worden. Zelf weet hij nog niet bij welke Nederlandse club hij aan de slag zal gaan…

Ontslag

Ten burele van Telstar zijn ze wel wat gewend qua escapades van spelers. Vorig seizoen was de club landelijk nieuws toen spits Jordie van der Laan zich ziek meldde voor de training. Later bleek hij op de tribune te zitten bij het Champions League-duel Tottenham-Ajax. Ontslag op staande voet was het gevolg. Hetgeen ook John Weijers gebeurde. De loyale middenvelder schaatste in 1985 in het shirt van de toenmalige shirtsponsor van Telstar -Seleco- de Elftedentocht uit, en kwam derhalve niet op de training, met ontslag op staande voet tot gevolg. (tekst gaat door onder de video)

Communicatiestoornisje

En dan is er nog de anekdote van Rotterdammer Oni Louhenapessy. Hij was al een keer niet komen opdagen voor een uitduel bij Cambuur. Hij had de trein gemist, zei hij. En Louhenapessy was niet in het bezit van een auto. Telstar streek met de hand over het hart en contracteerde het jaar erop Lofy Amhaouch als speler én als particulier chauffeur van Oni. Dan zou hij geen excuus meer hebben om te laat te komen.

In 1996 verliet Louhenapessy na een massage bij Arjen Haringa sportpark Schoonenberg om twaalf dagen niets meer van zich te laten horen. ,,Een communicatiestoornisje’’, zei Oni. ,,Ik had last van mijn knie. Ik dacht dat ik niet hoefde te komen.’’ Telstar ontsloeg Oni niet, maar rekende de dagen van afwezigheid wel als onbetaald verlof.

Oplossing

De vraag die elke Witte Leeuw nu bezighoudt is, hoe gaat Telstar met het geval Roscello Vlijter om? Is Roscello zijn paspoort – zoals eerst werd gecommuniceerd – verloren of is het gestolen?

Is er een politierapport, met als datum de dag dat het paspoort werd ontvreemd? Of is het later opgemaakt? Marleen van de Nationale Adviesbalie geeft aan, dat als het paspoort is gestolen, het weliswaar overmacht is. Maar dat een werknemer – net zoals ieder ander die op vakantie is- wél moet aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om zo snel mogelijk terug te komen. Anders kan dat een reden zijn om een ontslagvergunning aan te vragen.

Reframen

Maar is dit ook een oplossing die past bij Pieter de Waard? De excentrieke voorzitter is een specialist in reframen. Hij is mooi van lelijkheid, zegt hij zelf en weet – met zijn media- afdeling- veel free publicity te generen voor de Velsenaren. Kiest hij voor ontslag? Inhouding van loon? Of gebruikt hij humor om de zaak op te lossen?

Peter Brink
Foto: 1963-pictures.nl