Voetbal in Haarlem

Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

Paul’s column: Blatter en Platini houden hoop

DoorRedactie

dec 30, 2021

Het is inmiddels twee jaar geleden dat ik mijn laatste column schreef voor Voetbal in Haarlem. U denkt natuurlijk, die Cramer heeft genoeg inspiratie opgedaan om een boek te schrijven. Tjonge, valt dat even tegen.

Het stopzetten van de competitie in maart 2020 en daarna in het seizoen 2020-2021 maar 5 wedstrijden spelen motiveerde mij niet om achter de laptop te gaan zitten en er een verhaal uit te gooien. Als je niets meemaakt langs de lijn in het amateurvoetbal, dan gaat het schrijven ook niet zo makkelijk. Tuurlijk zijn er bewegingen geweest in het amateurvoetbal. Veel clubs zijn overgestapt naar het zaterdagvoetbal, of stappen volgende jaargang over om in de klasse uit te komen waarin dit seizoen geacteerd is. Clubs die een standaardelftal hebben op zowel zaterdag als zondag zullen niet zoveel merken van de verschuiving die plaatsvindt. Het gaat vooral om de indeling van de wedstrijden en velden.

Kleine clubs met meer dan één veld blijven de wedstrijden van het eerste elftal gewoon om twee uur of op het laatst om half drie spelen. Kleine clubs met één veld en zelfs grote clubs met meerdere velden en veel teams op zaterdag zullen uitwijken naar, op zijn vroegst, drie uur. Aan het begin van de competitie is dit niet zo zichtbaar, maar van november tot maart, voetballen deze clubs in het donker. Het idee van een integrale competitie van een mix tussen zaterdag en zondagvoetbal is zo gek nog niet. Blijft nog steeds het euvel van voetballen in het schemerdonker.

Ook komt de trainerscarrousel langzaam op gang. Clubs melden dat trainer en club overeenstemming hebben bereikt met betrekking tot contractverlenging, trainers melden dat ze aan een nieuwe uitdaging toe zijn en clubs melden dat er een nieuwe trainer is aangesteld en dan is het nog niet eens 2022. Ook hier geldt, we wachten af en zien de carrousel steeds harder draaien.

De heren van dit geweldige platform, Riccardo “Blatter van der Post en Danny “Platini” Prinsen zijn achter de schermen druk in de weer om de MidWest Cup door te laten gaan. Helaas geeft onze regering geen toestemming om na vijf uur in de middag de velden te betreden en voetballen zonder trainingsarbeid geeft alleen maar narigheid. Toch zijn Blatter en Platini overtuigd van de goede afloop. De loting is gelukkig wel goed gegaan, maar dat kon ook bijna niet anders.

Toch missen we het allemaal. De derby’s, de broodjes kroket, de snert van Bob en de gehaktballen van tante Theodora. De laatste derby in Velserbroek werd gespeeld tussen VVH en VSV. Waar normaal meer dan 300 man langs de lijn stonden, stonden er nu drie bestuursleden, twee verslaggevers en vier vrijwilligers naar een potje voetbal te kijken. Daar waar normaal na afloop van de wedstrijd de kantine stamp, maar dan ook stampvol was, stonden nu twee maal achttien man een biertje te drinken, samen met de staf en de drie bestuursleden.

Is er dan niets goed aan de beslissing van de overheid met betrekking tot het buitensporten? Jawel. De beslissing om maar zes rijouders toe te staan en in principe geen thuisouders, zorgt ervoor dat er ook minder voetbalmoeders aanwezig zijn langs de velden. Eindelijk weer een sliding op de bal en soms per ongeluk tegen de benen, zonder dat een moeder het veld in komt stormen om haar bloedje van kind te troosten. Eindelijk geen gemekker meer om bij vijf graden boven nul aan thee te denken in plaats van limonade. Eindelijk is het voetbal weer van de mannen.

Paul Cramer

Door Redactie