Otto: Devin Plank, wat een held!

Donderdagavond 20 januari 2022 zapte ik langs de kanalen van ESPN op zoek naar de samenvatting van Ajax- Excelsior Maassluis. Ik had mazzel want toen ik de samenvatting binnenviel was de stand al 7-0 voor de Amsterdammers. Na de 8 en 9-0 legde de scheidsrechter de wedstrijd stil om een vijfde wissel van Excelsior Maassluis toe te staan.

Wat er zich toen, zo vlak voor tijd, op het veld afspeelde heeft mij ontroerd en diep geraakt. Hieronder het verhaal van die wissel. Kijk de beelden op Youtube er maar op na, dan begrijp je wat ik bedoel als ik zeg: imponerend en emotioneel als je de achtergrond van die wissel kent.

In maart 2021 kreeg Devin Plank, 20 jaren jong en speler van Excelsior Maassluis, het advies van zijn fysiotherapeut om in het ziekenhuis een foto van zijn kuit te laten maken. Om te laten onderzoeken wat de oorzaak van zijn klacht van de laatste tijd kon zijn. In het ziekenhuis werd een kleine breuk geconstateerd. Twee weken rust en hij kon weer aan de bak! De volgende dag kreeg Plank echter een telefoontje met de mededeling dat hij maar snel langs het ziekenhuis moest komen.

Vanaf dat moment komt Plank in een nachtmerrie terecht. Na een MRI-scan en een biopt wordt de diagnose gesteld: een kwaadaardige tumor in zijn kuit. De wereld van de jongeling komt op zijn kop te staan. Er volgden acht maanden van ziekenhuisbezoeken, chemokuren, operaties, scans en gesprekken met doktoren. Haast niet te bevatten valt, naast het fysieke, wat de geestelijke belasting van zon behandeltraject met een mens doet.

Ik kan mij de gevoelens van angst, kwetsbaarheid, machteloosheid en ook af en toe vreugde (bij een goede uitslag) die deze vreselijke ziekte met zich meebrengt goed voorstellen. Dat wil je zo lang mogelijk bij jezelf en je naasten weghouden. Daarom vond ik het gebaarop die koude kille avond in de Johan Cruijff Arena zo hartverwarmend. Bij de zijlijn vormden de spelers van Ajax en Excelsior Maassluis een erehaag. Met een brede grijns op zijn gezicht liep Plank, na acht maanden knokken, in de 89e minuut het veld op. Na luid applaus van zijn tegenstanders en de vele omhelzingen van zijn maatjes begon zijn wedstrijd. Hij heeft de bal in de luttele seconden die hem gegeven werden niet eens aangeraakt. Maar dat maakte hem niets uit. Hij rende weer even als een jong veulen over het veld!

Hij is door zijn doktoren nog niet schoonverklaard. Maar zijn nieuwe start heeft hij al gemaakt. Dat zijn trainer Dogan Corneille het besef had om Plank dit cadeau te geven siert hem. Dit is waar het uiteindelijk om draait, voetbal is maar een spelletje, was zijn commentaar. Dat Erik ten Hag zijn Ajax daaraan liet meewerken is alleen maar mooi. Er stonden die avond alleen maar helden op het veld, met Plank trots voorop. Zijn droom was en is om te slagen als profvoetballer. Dat gaat hem lukken, daar ben ik van overtuigd.

Als je de kanker kunt verslaan ……..

Otto Berendregt

Vrienden-van-Voetbal-in-Haarlem