Jack's League

Oscar Wilffert en time-management. Studie, werk, vriendin en HFC op elkaar afstemmen

Het was even schrikken tijdens de voorbereiding toen Oscar Wilffert het gevoel kreeg buiten de basis-elf van HFC te vallen.

De linksbener die al jaren een betrouwbare centrale verdediger is werd na een lichte blessure gepasseerd door trainer Gertjan Tamerus. Tegen Excelsior Maassluis stond hij weer voor het eerst in de basis.

Defensie

Defensief lijkt Gertjan Tamerus voldoende keus te hebben bij de Koninklijke. Aanvallers en middenvelders van HFC verkassen vaker van club dan de trouwe verdedigers. Alleen Daniël van Son maakte afgelopen jaar de overstap naar IJsselmeervogels. Wilffert verving zaterdag de geblesseerde Wessel Boer en speelt al jaren samen met Vincent Volkert, Danny Hols en André Morgan.

Master

Hij  combineert het voetbal in Haarlem met zijn werk bij ProRail en een universitaire deeltijdstudie managementwetenschappen aan de open universiteit. ,,Gelukkig hoef ik niet veel naar colleges en kan ik zelf bepalen wanneer ik studeer, dat is in mijn geval wel het beste. Ik heb mijn HBO-diploma op zak en hoop over twee jaar mijn master te behalen.’’

Planning

En dan is het altijd handig als je een talent hebt voor tijdmanagement.  ,,Ik ben goed in plannen en probeer SMART afspraken te maken.  Gelukkig heb ik een lieve vriendin die zelf ook een druk leven heeft en kan ik alles nog steeds inpassen in ons leven.’’

Als kind racete hij al van de ene plek naar de andere. Via VV Assendelft stroomde hij als negenjarige al door naar het toenmalige E-elftal van de voetbalschool van Piet van der Kuil.

,,Bij Stormvogels Telstar kwamen de regionale talenten trainen en voetballen. Mijn vader is mijn trouwste fan en heeft heel weinig wedstrijden van me gemist. Hij bracht me altijd vanuit Assendelft naar IJmuiden en is er nu nog steeds bij. Of we nu in Rotterdam spelen of in Hardenberg.’’

 

Wissel

Senior nam in de voorbereiding op vrijdagavond plaats op de tribune bij Sparta, waar HFC tegen Jong Sparta oefende. In de warming-up zag hij zijn zoon al bij de reserves lopen. Onweer stond in het gezicht gebeiteld. ,,Ik heb een goed gesprek gehad met Gertjan’’, zegt Oscar zelf. ,,Gewoon op een volwassen manier. Dat kan. Hij kan bij mij een verhaal kwijt en ik bij hem.

Ik liep in de voorbereiding een liesblessure op en heb twee weken apart getraind. Vaak met Gerrit Peijs, onze hersteltrainer en zonder bal. André Morgan en de andere centrale verdedigers deden het goed. Gertjan gaf voorlopig de voorkeur aan deze drie.”

En dat was een domper voor de verdediger. Ook al omdat hij, samen met Roy Deken, de enige linksbenige centrale verdediger is. ,,Ik ben nu weer fit en het was wachten op mijn kans.’’

AZ

Wilffert is het wel gewend om te vechten. Via Stormvogels Telstar, belandde hij via de jeugdopleidingen van AZ en HFC Haarlem bij Volendam, waar hij als achttienjarige debuteerde in het betaalde voetbal. ,,Ik had zelfs een contract, maar een blessure en de opkomst van Germano Lo Fo Sang, nu spelend voor Olympia Haarlem, zorgde ervoor dat deze droom uit een spatte.

,,Zowel in de jeugd met Piet van der Kuil, waar het voor mij allemaal begon, als bij AZ en de andere clubs waar ik heb gespeeld heb ik een mooie tijd gehad. Het was ook een pittige tijd. Vooral bij AZ. Ik werd elke dag om zeven uur opgehaald met het AZ-busje en kwam ’s avonds om half zes weer thuis. Mijn leven bestond uit m’n VWO-diploma halen en daarnaast keihard en vaak trainen.”

Spoor

Buiten het veld werd de toewijding beloond met een baan als bouwmanager bij ProRail. Oscar werkt aan verschillende opdrachten op en rond het spoor. Van perronvervanging tot het aanbrengen van damwanden en het vervangen van rijdraden in de bovenleiding tot aan het realiseren van een fietstunnel in Amersfoort. ,,In mijn werk ben ik van A tot Z verantwoordelijk voor het juist uitvoeren van het contract.’’

Nauwkeurig

Precisie is één van de kwaliteiten die, zowel in zijn vak bij ProRail als bij HFC, van belang zijn. Bouwmanagers stellen samen met hun aannemers globale planningen op voor grote projecten, maar de planningen van een buitendienststelling zijn op de minuut nauwkeurig. “Het is echt heel tof om te zien hoe de aannemer daarmee aan de slag gaat, want je bent jaren bezig met plannen, controleren en de contracten op orde maken. En dan gebeurt het echt! In 52 uur is de klus geklaard. Echt magisch!”, stelt de verdediger.

Coaching

,,Ook bij HFC maken we onderling afspraken. Weten wie wat doet en wat je aan elkaar hebt. Coaching is naar mijn mening een van de belangrijkste aspecten in het veld. Het is de bedoeling dat iedereen bij HFC elkaar in het veld gaat coachen, daar kan je als team echt beter van worden.’’

Tekst: Peter Brink

Foto: Pim Hols