Algemeen

KNVB en NOC*NSF wijzen politiek op nadelen avondklok voor de breedtesport

De KNVB en sportkoepel NOC*NSF zijn bezorgd over de intrede van een avondklok en het gevolg daarvan voor de training van jonge breedtesporters.

,,Vanuit de sportwereld gezien zou een avondklok pas om 23.00 uur actief moeten zijn, zodat mensen in de avonduren nog wel na hun werk en schoolactiviteiten kunnen (buiten) sporten. We zien dat in andere landen ook rekening wordt gehouden met sportbeoefening bij de ingestelde lockdown, waardoor je de samenleving wel actief en in beweging kan houden”, zo lieten beide instanties aan de politiek laten weten.

peter-brink-zzp-boekhouder-voetbal-in-haarlem

 

Avondklok

De invoering van een avondklok kent voorstanders, maar bijna net zoveel tegenstanders. Waarschijnlijk beslist het kabinet woensdagavond over de de entree van de avondklok tussen 20.00 en 04.00 uur.

KNVB en NOC*NSF maken zich zorgen over de breedtesport. ,,Het trainen van jongeren en ouderen vindt ongeveer plaats tot 23.00 uur bij de verenigingen. Vrijwilligers zijn doorgaans enkel in de avonduren actief. Mensen werken overdag, dragen zorg voor de kinderen of volgen onderwijs. Zij kunnen dus overdag niet sporten of bewegen. Dat gebeurt vaak in de avonduren”, aldus de sportkoepel en de bond.

Amateursporters moeten wegens coronamaatregelen momenteel aangepast trainen.

,,We moeten afwachten wat de mogelijke maatregel precies inhoudt, maar een verdere inperking van de sportmogelijkheden zou niet goed zijn”, zegt de woordvoerder van NOC*NSF. “Sporten levert een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving.”