IJmuiden verliest derby

nov 18, 2023

Het is even wennen voor IJmuiden, laatste staan. De zwart-witte formatie is onderaan de ranglijst terug te vinden in de derde klasse A, net op het moment dat VSV op bezoek komt.

En die ploeg is in the winning mood. IJmuiden heeft de punten dus hard nodig, maar moet daar nog minstens een week op wachten. VSV was met 1-2 te sterk.

De thuisploeg, sinds een paar trainingen onder leiding van interim David Zonneveld, begon angstig aan de wedstrijd. Het lukte nauwelijks om een fatsoenlijke aanval op te bouwen, want VSV stoorde daar al vroeg in. Als het wel eens lukte om op de vijandelijke helft te komen dan was de Velserbroekse defensie te sterk. En de ploeg van Paul Meijnders hoefde niet zo nodig. VSV wachtte geduldig tot de kansen zich aandienden. Die kwamen al gauw want IJmuiden is momenteel kwetsbaar en ontbeert het nodige zelfvertrouwen. Na een minuut of tien was het Jesse Kooijman met een aardig schot, even later was Jorian Faassen gevaarlijk met een kopbal. Een afstandsschot van Wesley van der Wal ging net naast.

Pas op het half uur zorgde het armetierige IJmuiden voor het eerste gevaar. Een schot van Ahmed Ohtman caramboleerde via een verdediger op de bovenkant van de lat. Vijf minuten voor rust was het dan toch prijs aan de andere kant. Wesley van der Wal schoot vanaf een meter of dertig de bal hard en fraai achter IJmuiden-keeper Danny Does.

Drie minuten later had Justin Kunst pech dat hij net te ver naast de goal in schietpositie kwam na een afgeslagen vrije trap van Jesse Kooijman. Floyd Hille aan de andere kant kwam niet verder dan de VSV-muur toen hij vanaf een kansrijke positie mocht aanleggen voor een vrije trap.

Na rust leek het al gauw beslist. Jesse Kooijman schoot de bal venijnig hard in de linkerbenedenhoek voor de verdiende 0-2. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers, tot IJmuiden ineens wel de weg naar de aanvallers wist te vinden.

Hille deed zijn oude club graag pijn door na 20 minuten zelfs de 1-2 binnen te prikken toen VSV ‘weigerde’ fatsoenlijk uit te verdedigen. Daarmee gaf hij IJmuiden weer hoop. De thuisploeg creëerde kansen te over – Chaveiro Forster schoot net over, Achmed Ohtmans schot werd maar netaan door VSV-keeper Mario Veldt tot corner verwerkt en in de blessuretijd verdween een hard schot van Rafael Viera Bergui net langs de verkeerde kant van de paal.

Waardoor IJmuiden weer verloor. Maar tijdelijk trainer Zonneveld weet wel waar hij aan kan werken met zijn ploeg. ,,We moeten weer zelfvertrouwen kweken.’’ Afgaande op het laatste gedeelte van deze wedstrijd heeft IJmuiden in ieder geval aanknopingspunten.

Tekst en foto: Marcel Akerboom