Jack's League

HFC zakt tegen De Treffers door de ondergrens, werk aan de winkel op de transfermarkt

Het HFC onder Gertjan Tamerus staat voor degelijkheid.  Tot zaterdag incasseerde de ploeg slechts 28 tegentreffers in 24 duels. De Treffers walste met name voor rust over de Haarlemmers heen en won uiteindelijk met 0-4. HFC miste zelfs twee strafschoppen.

Ondergrens

De Koninklijke zakte zaterdag door de ondergrens en dat is iets dat in het tijdperk Tamerus nog niet eerder was voorgekomen. HFC mist vooral Jacob Noordmans. Hij heeft het element vuur in zijn spel en is de aanjager op de nummer 10-positie.

Bij hem begint het druk zetten van vooruit. Vorige week gaf HFC een masterclass bij AFC en mocht het talent Joas Kors op 10 opdraven.

Kors zat ditmaal niet bij de selectie, waardoor Gertjan Tamerus speelde met hetzelfde middenveld als in de bekerwedstrijd tegen Telstar en het resultaat was hetzelfde.

Zonder Jacob Noordmans op 10 en met een ploeg als De Treffers die, in tegenstelling tot AFC, wél hoog druk zet, is het lastig voetballen.

Off-day

Zaterdag kampte heel HFC met een off-day. Oussame Bouyaghlafen krulde al na een paar minuten vanaf rechts op mooie wijze de 0-1 binnen.

De ploeg van Leeroy Echteld, die zelf geschorst was, was heer en meester en feller. ,,Wat energie erbij’’, schreeuwde de HFC-trainer vanaf de lijn, maar dat bleek niet zo simpel.

De 0-2 was daarvan het bewijs. Mike van den Ban liet de rechtsback vrij doorkomen op de achterlijn en Coen Maertzdorf tikte na een halfuur simpel de 0-2 binnen.

Guus Offerhaus moest naar de zijlijn komen van de trainer. Spoedoverleg. De lange bal moest gespeeld worden in plaats van de opbouw over de grond.

Wissel

Op Mike Van den Ban werd tien minuten later een aanslag gepleegd, waarna hij wel kon doorspelen, maar toch werd gewisseld.

Tamerus had genoeg gezien.

Oscar Wilffert werd linker centrale verdediger en Jim Hulleman schoof door naar zijn favoriete positie als 10. Door IJsselmeervogels is hij ook voor die positie gehaald, maar de teamspeler pur sang heeft zich wekelijks voor het HFC-team weggecijferd als linker centrale verdediger. Met Hulleman kwam er wel meer vuur bij de voorwaartsen.

Eerst zorgden de gasten wel voor de genadeklap. Een minuut voor rust mocht Willem den Dekker vrij door de ‘16’ van HFC wandelen, waarna Coen Maertzdorf zijn tweede treffer aantekende, 0-3.

Penalty

Zakaria Eddahchouri scoorde de afgelopen weken aan de lopende band en kon vlak voor de rust de hoop nog enigszins terugbrengen. HFC kreeg een strafschop, hij schoot wel hard maar niet goed in en penaltykiller Niels Kornelis keerde zijn inzet.

De ketchup bleef ditmaal in de fles.

 

Pingel

Het geloof in een ommekeer was er nog wel bij de trainer Tamerus en Alex Geernaert. Voor aanvang van het tweede bedrijf stonden zij op het veld om beiden diverse spelers een peptalk te geven.

Sietse Brandsma en Jim Hulleman kregen kansen, maar de gasten kwamen, na vermeend hands van Oscar Wilffert via een strafschop op 0-4.

Ilustratief voor de malaise was de tweede strafschop die Zakaria Eddahchouri mocht nemen, maar die hij ook zag worden gestopt door Niels Kornelis.

,,Ik heb niet eerder twee strafschoppen tegen gehad in één wedstrijd, en ik heb er in één duel dus ook nooit twee tegengehouden”, zei de doelman, die na aan schorsing weer bij de ploeg zat.

 

auto van de zaak

Degelijkheid

Niets was er over van de degelijkheid die HFC al meerdere seizoenen tentoonstelt. Het team speelt doorgaans zoals zijn trainer is. Vol passie, weinig kansen weggeven, onzekerheden uitbannen en afspraken nakomen.

Perfectionist

Tamerus blijft volgend jaar ook bij de Koninklijke. Hij verkiest de zekerheid van HFC en Ajax, waar hij de jeugd traint, boven een vet contract bij een topamateurclub of de opleiding voor UEFA Pro.

De 42-jarige Haarlemmer is onlangs voor de tweede keer vader geworden en staat graag op het veld. Die passie kan hij bij Ajax en bij HFC uitoefenen en hij heeft zo ook tijd voor zijn gezin.

Vorig jaar combineerde Edwin Grunholz zijn baan bij Quick Boys, met de opleiding UEFA Pro en het assistentschap bij een BVO. Dat is niet de stijl van Gertjan Tamerus.

Hij noemt zichzelf een perfectionist en doet alles het liefst zo goed mogelijk. Bij HFC kan hij met zijn trouwe companen Gertjan Pruijn, Joost Lamp, die bij de warming-up weer op het veld staat, en zijn staf veilig werken.

En heeft hij de controle.

Vertrekkers

De afgelopen jaren leidde hij HFC naar sportieve hoogtepunten, zijn trainingen zijn divers en op BVO-niveau.

De nederlaag tegen De Treffers is een incident maar ook een wake-up call voor hem, TD Sander Vink en de Technische commissie.

Jim Hulleman, Koen Tros, Guus Offerhaus en Sietse Brandsma vertrekken. Danny Hols en Oscar Wilffert staan in dubio om verder te gaan. John Hilton kijkt uit naar een andere club.

Talenten

In het verleden had HFC de totaalhegemonie over het gebied tussen Heemskerk en Alkmaar. Maar door de opkomst van ADO’20, dat boven aanstaat in de derde divisie, en de langere arm van Rijnsburgse Boys en Quick Boys wordt het steeds lastiger om talentvolle spelers te binden.

Werk aan de winkel voor TD Sander Vink, scout Dirk Vennik en consorten om Gertjan Tamerus ook voor komend seizoen weer een selectie te geven die uit de gevarenzone kan blijven. Nu zaten er naast Oscar Wilffert alleen jeugdspelers op de bank.