Wat een voetbalweekend hebben we achter de rug. Duidelijk werd weer eens dat een wedstrijd pas afgelopen is als de scheids voor de laatste keer heeft gefloten. Al kunnen er daarna nog wel allerlei kaarten worden uitgedeeld.
Geel-Wit staat met 3-2 voor tegen Onze Gezellen en krijgt in de laatste minuut de gelijkmaker tegen. Alliance’22 staat achter tegen Schoten en maakt in de 98ste minuut gelijk. De scheids liet het volledig uit de hand lopen met allerlei kaarten. Er viel zelfs rood na afloop.
Zo liep het ook door scheidsrechterlijke dwalingen uit de hand bij Koninklijke HFC tegen De Treffers. HFC maakte in de overtijd 3-2, een berg blije spelers, trainers en reserves veroorzakend. Doelpuntenmaker Wouter Haarmans werd bedolven onder 25 man en is pas net van de beademing af. Maar de scheids liet toch weer aftrappen en de Treffers maakte alsnog gelijk.
Competitievervalsing? Je zou het denken, want bij een 2-0 voorsprong voor HFC werd verdediger Hidde Prijs getackeld. De Treffers mocht door en het werd 2-1. De penalty voor 2-2 was zeker geen strafschop en viel bovendien in de vierde minuut van de blessure tijd die twee minuten had moeten duren. Ook in de tweede helft nam de scheids de vreemdste beslissingen. Geen strafschop voor HFC, wel een onverdiende rode kaart Danny Hols en in veel te lange overtijd toch de gelijkmaker. Competitievervalsing zou je toch zeggen.
Trouwens, zeker in die topklasse ook door het faillissement van WKE. AFC is het grootste slachtoffer met zes punten verlies en ook omdat de spits van WKE in maart van de KNVB nog naar Lienden mocht overstappen. Zondag was hij daar beslissend en scoorde tegen TEC en bracht Lienden op de eerste plaats van de ranglijst.
Er zijn ook goede scheidsrechters. Bij de wedstrijd van de teams onder tien jaar tussen HFC en Alliance’22 was de scheids, een junior-speler, fantastisch! Hij is één van de ruim zestig door HFC tot gediplomeerd scheidsrechter opgeleide jeugdspelers. Wat een geweldig initiatief! Door zijn fluiten werd de “Il Classico” zoals de spelers de wedstrijd tussen hun teams noemen, wederom een prachtwedstrijd. Wat een talenten zijn er bij die jeugd, geweldig!
Die vaststelling veroorzaakt, nu de overschrijvingsdatum van juni nadert, ook weer veel commotie. Clubs zijn altijd aan het proberen spelers bij een andere club weg te halen, hetgeen verre van chic is. De KNVB heeft om het voetbal in Nederland naar een hoger niveau te brengen het instituut Regionale Opleidingsclub ingesteld.
In onze districten is HFC dat. HFC scout niet bij andere verenigingen, maar wordt overstelpt met aanmeldingen van kinderen die bij HFC willen gaan voetballen. Kinderen horen snel waar het goed is en willen bij de goede spelers horen. Trouwens, ik vind dat KNVB plan, alle goede spelers uit een district bij 1 club die de regionale opleiding doet, uitstekend. Het brengt het voetbal zeker op een hoger plan. Clubs die spelers naar een RO zien vertrekken moeten dus trots zijn, zij hebben de talenten voortgebracht! Het werkt trouwens ook de andere kant op, want HFC ziet drie toptalenten vertrekken naar Ajax en AZ. Ook Jupiler League BVO’s als Volendam schudden aan de HFC talenten boom.
Gisteravond is Sparta, de oudste betaald voetbal organisatie, kampioen geworden en keert na zes jaar terug in de Eredivisie. Een aanwinst met veel jeugdige talenten en een uitstekende jonge trainer, die de opzet naar een beter voetbalniveau ook begrijpt!
Henny Rückert
Deze column van Henny is maandagavond 11 april voorgedragen tijdens Haarlem105 Sport Café.
HENNY RÜCKERT studeerde biologie, was enkele jaren werkzaam in de farmaceutische industrie, en werd door de regionale omroep bij het radiowerk getrokken. Een verslag van Rohda-KHC was zijn debuut. Zo rolde hij de sportjournalistiek binnen. Henny werkte bij de Twentsche Courant, belandde bij de radio, erfde van Theo Koomen diens liefde voor schaatsen en wielrennen, versloeg voor luisterend Nederland alle mogelijke wielerkoersen, van amateur-wedstrijden tot 10 keer de Tour de France voor radio Tour de France. De Nederlandse televisie stuurde hem in 1992 naar Sint Maarten (N.A.) om een documentaire “Ook dit is Nederland” te maken. De film kwam er maar er volgde een verblijf van 17 jaar op het Bovenwindse eiland. Tot 2000 werd er nog voor de televisie gewerkt. Nu, 65 jaar, is hij voetbaltrainer bij twee Haarlemse clubs, Alliance’22 als hoofdtrainer F en ad interim E en de Koninklijke HFC waar hij de lagere seniorenteams en 2 A-junioren en 2 B-juniorenteams onder zijn hoede heeft.