Voetbal in Haarlem

Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

Flow van HFC neemt ongekende vormen aan. HFC wint – zonder te spelen- tweede periodetitel

DoorRedactie

apr 13, 2022

Koninklijke HFC heeft het tweede prijsje van het seizoen binnen. HFC kwam dinsdag zelf niet in actie maar zag AFC met 1-2 bij Spakenburg winnen. Door het verlies van de Blauwen is HFC niet meer te achterhalen voor de tweede periode. HFC plaatste zich hierdoor ook direct voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. ‘Elk voordeel heb ook zijn nadeel’, want AFC klom door de zege naar de derde plaats op vier punten van HFC. Zaterdag is in Amsterdam de kraker tussen beide clubs

Gertjan Tamerus had aan het begin van het seizoen één doel, de fitste ploeg van de Tweede Divisie worden. Hij wist commitment van zijn spelers te krijgen en op dit moment zijn de blessures bij HFC op één a twee vingers te tellen, terwijl andere clubs meer fysieke problemen en pijntjes lijken te hebben, eerste prijsje.

 

Alle clubs dienen in deze fase van de competitie zuinig te zijn op hun spelers, en dan met name op de routiniers, die vaak een langere hersteltijd nodig hebben.

Middels periodisering trachten de trainers hun selectie fysiek in orde te houden. Oefenmeesters krijgen op de theoretische trainersopleidingen van de KNVB te maken met het vak periodisering.

Een trainer die het in zijn hoofd haalt om op maandag na de wedstrijd van zaterdag een oefenduel in te plannen en zijn basis-spelers niet voldoende hersteltijd geeft, krijgt een onvoldoende.

In de Tweede Divisie staan dit weekeinde duels op zaterdag én maandag op het programma. Koploper Katwijk speelt op beide dagen. Ook de ploeg van Anthony Correia wilde, geheel in lijn met de periodiseringsvoorschriften, graag een dag uitstel naar de dinsdag maar dat was niet mogelijk omdat er dan ook al een andere wedstrijd in de regio op het programma staat.

 

 

HFC lukte het wel om een dag uitstel te krijgen en speelt niet op maandag maar op dinsdag 20.00 uur tegen Noordwijk. Dertig uur meer hersteltijd voor de Haarlemmers ten opzichte van de concurrentie. Dat is een klein psychologisch prijsje.

De HFC-spelers profiteren hierdoor wél van de minimaal voorgeschreven hersteltijd tussen twee wedstrijden, die is 72 uur.

Koploper Katwijk moet tweemaal in twee dagen aan de bak, net als achtervolger AFC en saillant genoeg spelen beide teams maandag ook nog tegen elkaar.

Door Redactie