Zondag 3e klasse C

Zwanenburg kopje onder tegen VVH Velserbroek

Dit ‘degradatieduel’ kende deze koude zondagmiddag een terechte winnaar. VVH Velserbroek was de betere ploeg. Of de minst slechte. Het is maar door welke bril je kijkt. Voor de neutrale toeschouwer was er bitter weinig te genieten. Tekenend is de noodkreet in het clubblad op de website van Zwanenburg: “Hoe moet het nu verder?”

Angst
Beide teams startten de eerste helft niet best. Het was onrustig in balbezit en paniekerig bij het verdedigen. Dat resulteerde in lukraak weggetrapte ballen, veel vrije trappen en onnodige corners. De angst om te verliezen speelde beide ploegen duidelijk parten. Het was uiteindelijk VVH Velserbroek dat het eerst uit zijn schulp kroop. Na twintig minuten kwam er wat meer rust in het spel en toen werd hun speelplan pas duidelijk.

Spits Jeffrey Kors, uitblinker bij de bezoekers, werd van achteruit veel met de lange bal gezocht en deed daar vaak iets goeds mee. Hij bediende vaak met name zijn maatjes Loogman en Van der Werff, die aan beide kanten de ruimtes indoken. Toen ook nog eens de backs Zuidema en De Zeeuw zich wat meer met het aanvallen gingen bemoeien, kwamen de Velserbroekers steeds dichter bij het doel van René Jonker van Zwanenburg. Een honderd procent kans bleef echter uit!

Doelpunt
Zwanenburg stelde hier weinig tegenover. De ploeg beperkte zich tot reactievoetbal. Als de centrale verdediger Saksoukh de meeste balcontacten in een wedstrijd heeft, dan is er iets niet goed in het team. Natuurlijk missen zij veel spelers, met Hollander en Van Veen niet de minsten. Tel daar ook nog het uitvallen van spits Von Mauw in de eerste helft bij op en het zal duidelijk zijn wat de reden is waarom het huidige spelpeil niet om aan te zien is.

Kort na rust werd de wedstrijd opengebroken. De Graaf van Zwanenburg zette goed door en gaf een prima voorzet. Invaller Degeling prikte de bal achter VVH Velserbroek-doelman Van den Boogaard. 1-0, ware het niet dat de grensrechter van de Haarlemmers met de vlag omhoog stond. Of hij nu vlagde voor buitenspel of een achterbal weet tot op dit moment nog niemand. De treffer werd afgekeurd tot woede van trainer Simsek van Zwanenburg.

Boekje
In plaats van een onterechte voorsprong kwam Zwanenburg kort daarna op een achterstand. Na een aanval uit het boekje van VVH Velserbroek (combinatie en achterlijn halen) gaf Van der Werff de bal voor. Loogman schoot dit buitenkansje onberispelijk in: 0-1! Zwanenburg moest toen helemaal komen en het spel gaan maken. Dat ligt de ploeg nu even niet. Wat volgde waren veel verkeerde passes en veel verkeerde keuzes. Wat trainer Simsek ook probeerde, niets leek te helpen.

In de 79e minuut werd Zwanenburg door de scheidsrechter in de kaart gespeeld. Na een duel rondom de middenlijn werd gezegd dat Kors een opmerking richting de scheidsrechter maakte. Met een rode kaart mocht hij vertrekken. Maar zelfs dit schoencadeautje werd door Zwanenburg niet uitgepakt. Ook niet door Saksoukh die door zijn trainer als vijfde spits naar voren werd gedirigeerd. Het was en bleef 0-1!

Stress
Spanning en stress doen heel wat met een mens. Niet alleen de 22 acteurs in het veld hadden last van zenuwen, maar langs de kant was het soms nog erger. Trainer De Vries van VVH Velserbroek kreeg het met zijn uit het veld gestuurde spits Kors aan de stok, terwijl Simsek van Zwanenburg na de wedstrijd tevergeefs verhaal ging halen bij scheidsrechter. Het paste allemaal bij het niveau van deze voetbalmiddag. Matig, somber en af en toe triest!

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse vind je op onze competitiepagina.

Verslag: Otto Berendregt