Algemeen

Velsen selectie op bezoek bij Sportclub Only Friends

Dinsdag 28 maart bracht een elftal van voormalig Velsen-coryfeeën een bezoek aan Amsterdam-Noord.

Wat wil het geval: Velsen-sponsor Joris Kieftenbeld bezocht in november een benefietavond van Sportclub Only Friends. ‘’Via een vriendin kreeg ik de kans om aan een tafel van 10 aan te schuiven en mee te bieden. Zo kon je ook bijvoorbeeld een week met Louis van Gaal gaan golfen in Portugal. Op hun complex worden 29 verschillende sporten aangeboden aan mensen met een beperking. Ik kocht op die avond een wedstrijd tegen Ajax Only Friends. Dat team bestaat uit spelers met een lichte handicap. Lichamelijk, verstandelijk of een vorm van autistisme. Ze spelen al vijf seizoenen mee in de valide 5e klasse KNVB -competitie’’ aldus Kieftenbeld die met zijn bedrijf de jeugdafdeling van RKVV Velsen sponsort.

Schitterend complex in Amsterdam-Noord

Velsen-man Maurice Thijssen stelde een team samen van 16 spelers met een onmiskenbaar Velsen-DNA die zich dinsdagmiddag verzamelden bij café De Wildeman in Santpoort-Noord. Daar stond een bus op ze te wachten. Vooraf werd er in het sfeervolle clubhuis nog een kom soep genuttigd, gevolgd door een oefenduel op het werkelijk schitterende sportcomplex aan de rand van Amsterdam-Noord, vlakbij het nabijgelegen Zunderdorp. Een met recht State of the Art complex, aangepast uiteraard aan de behoeften van de vele deelnemers die vanuit heel Amsterdam de weg naar het complex weten te vinden.

Sonny Silooy, Dennis Gebbink , Maurice Thijssen en Joris Kieftenbeld
‘’Een droom is uitgekomen’’

Only Friends is een organisatie (825 leden) die kinderen en jongeren met een beperking laten sporten. Oprichter Dennis Gebbink, voormalig topamateur bij ondermeer IJsselmeervogels, zocht ooit voor zijn gehandicapte zoon Myron een geschikte sport en stond aan de basis van het succesvolle, dankbare project. Dennis: ’’We begonnen in 2002 en het is met recht mijn levensproject geworden en kijk nu eens ruim 20 jaar later. Een droom is uitgekomen. Een complex wat je nergens ter wereld vindt hoor. Ruim 800 leden beoefenen hier 29 sporten,’’ aldus de uiterst bevlogen animator/aanjager van het project. Dennis vervolgt: ’’Het complex is neergezet door Ronald McDonald en sinds een aantal jaar is onze stichting verantwoordelijk voor de exploitatie. Praat je toch al gauw over een bedrag rond de 4 miljoen Euro. We werken samen met de Vriendenloterij, Ajax steunt ons, we krijgen steun van de gemeente, hebben sponsoren en met de benefietavond halen we ook nog eens een prachtig bedrag op.’’

Dennis Gebbink stapte een half uur voor het duel de kleedkamer in van Velsen, sprak zijn dank uit op een hartelijke manier en legde haarfijn uit wat ze konden verwachten. ’’We hebben een team samengesteld met Ajax-gastspeler: Sonny Silooy. Onze jongens en meiden trainen twee keer in de week, zijn gemotiveerd en spelen in een de reserve 5e klasse. Jullie spelen hier op een prachtige grasmat waar Ajax ook wel eens gebruik van maakt. Omdat Ajax een meerjarig samenwerkingsverband met ons is aangegaan, partner van ons is en ons heeft geadopteerd ‘’Ajax Only Friends’’, spelen we altijd in het Ajax-tenue,’’ aldus Gebbink.

(Tekst gaat verder onder de video)

Geslaagde avond met 15 goals

Velsen-coach Maurice Thijssen koos voor ‘’een accordeon 3.0 systeem. ’’ Knijpen en uitwaaieren’’, ‘’doceerde’’ de gelegenheidscoach tijdens de korte busrit. Na een 3-3 ruststand wisten de Velsenaren uiteindelijk met 7-8 (!) het duel naar zich toe te trekken. Na afloop alleen maar tevreden en lachende gezichten.’’Wat een leuke pot zeg,’’ glunderde oud-international en ‘’Ajax Only Friends middenvelder van de avond’’ Sonny Silooy en ook Dennis Gebbink toonde zich razend enthousiast. ’’Mannen van Velsen: dit was een heerlijke avond voor ons en ik hoop dat jullie ook hebben genoten,’’ voegde hij de selectie van Velsen toe, alvorens beide ploegen bij de middellijn met een gezamenlijke yell (‘’Only Friends…..’’) de geslaagde avond gepast afsloten. Bij de spelers van Velsen overheerste nadrukkelijk het gevoel iets speciaals te hebben meegemaakt. ’’Wat een schitterend initiatief voor mensen die een steuntje in de rug zo goed kunnen gebruiken en wat een schitterende entourage,’’ was de breed gedeelde slotsom.

Initiator Joris Kieftenbeld liep in ieder geval met een kamerbrede glimlach rond zijn kaken het veld af. Hoe keek hij terug? Joris: ‘’Een schitterende avond voor een fantastisch project. Ik heb intens genoten!’’

Hans Akkerman