Na de nipte nederlaag in Almelo tegen hoogvlieger Go Ahead Eagles kwam er een paar dagen later een topploeg naar Velsen -Zuid toe. N.A.C. Breda barst van de ambitie, hebben een stadion van allure, een supportersbase om van te watertanden, alleen de selectie laat het nog wel eens afweten op cruciale momenten.
Momenteel hopen ze in Breda vurig op een tweede plek die aan het eind van de rit recht geeft op directe promotie. Dat vereist jacht op Almere City en De Graafschap want Cambuur lijkt de koppositie niet uit handen te geven.
Kon Telstar revanche nemen voor de nipte nederlaag (1-0) in Almelo tegen de “ Eagles’’? Zouden ze aanvallend beter uit de verf komen op een avond waar de dooi zichtbaar haar nuttige werk had gedaan en de avondklok onder zeer grote juridische druk stond? Maar hét sportieve gespreksonderwerp vooraf was de beslissing van Frank Korpershoek om na 15 seizoenen zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. Een speler die tot een uitstervend ras behoort want zijn gehele betaald voetbal loopbaan speelde zich af aan de Minister van Houtenlaan. ’’Ik heb er vrede mee, het is mooi geweest. Toch een beslissing met gemengde gevoelens hoor,“ liet het clubicoon optekenen. Andries Jonker miste door blessures zeven spelers maar wilde zich daar absoluut niet achter verschuilen. ’’Het is zoals het is,’’ stelde hij nuchter vast.
N.A.C. , prettig verrast dat Almere eerder op de avond in Helmond onderuit ging, trok laat met 1-2 aan het langste eind in een stevig duel waarin het fysieke het hele duel de boventoon voerde. De gasten namen het initiatief in een vlakke eerste helft waarin vooral Telstar-goalie Jasper Schendelaar zich onderscheidde. Hij belette onder andere fraai een 1 op 1 situatie met Marco Bilate en redde met zijn voet. In de werkelijk allerlaatste seconde van de eerste helft liet Cas Dijkstra fraai voetenwerk zien en zette Glynor Plet vrij voor de keeper. Plet rondde naar behoren af in de verre hoek; 1-0. Opmerkelijk genoeg was het de eerste poging op doel van Telstar.
N.A.C. schrok wellicht van de onverdiende achterstand en had na rust slechts twee minuten nodig om het evenwicht te herstellen. Een volley van El Allouchi vond ook de verre hoek en Schendelaar was kansloos. Met veredeld kluitjesvoetbal gingen beide ploegen vol passie de strijd aan. Scheidsrechter Gerrets kwam ogen te kort om alle (kleine)overtredingen goed te interpreteren. Vooral de Telstar-spitsen werden regelmatig voor pietluttigheden afgefloten. Dat irriteerde Andries Jonker dermate dat hij de referee de term ‘’oliebol’’ toebeet. Jonker kwam er mee weg maar assistent Anthony Correia zag eerder wél geel voor een verbale ‘’oprisping’’.
Zeven minuten voor tijd kreeg een manhaftig maar aanvallend onmachtig Telstar toch de rekening gepresenteerd en de kous op de kop toen Mario Bilate in een vol strafschopgebied kans zag de machteloze Jasper Schendelaar met een listig schot te verrassen. Sneu voor Telstar en dan met name voor Schendelaar die de hele avond een opvallende sta-in-de-weg was geweest voor de N.A.C. voorwaartsen en puik keepte.
Het gemis voorin van Soto (terug naar Norwich) en van Velzen (geblesseerd) deed zich voelen. Wederom niets aan te merken op de getoonde werklust maar aanvallend laat Telstar het recentelijk afweten. Te weinig creativiteit en scherpte rond het zestienmetergebied.
Hans Akkerman