Algemeen

Na 102 jaar is de (K)NVB Beker terug bij vv Schoten

Zondag 29 mei 1921. Bij deze datum zal niet bij veel mensen een belletje gaan rinkelen.

Bij vv Schoten is dat echter een heel ander verhaal. Op deze zondag ergens aan het begin van de twintigste eeuw beleefde de Haarlemse voetbalclub haar absolute hoogtepunt. Door in de finale het Rotterdamse RFC te verslaan, werd de NVB-beker gewonnen. Nu, 102 jaar later, is deze beker na een vermissing van 79 jaar terug op haar plek.

Ieder jaar vind je in de week voorafgaand aan de KNVB Bekerfinale een rijtje met eerdere winnaars. Slechts 37 clubs hebben het nationale bekertoernooi gewonnen en vv Schoten staat daar trots tussen. Echter is de huidige en bekende dennenappel pas in 1946 geïntroduceerd. In de jaren daarvoor werd er gespeeld om de NVB-beker, ook wel de Holdertbeker genoemd. Een wisseltrofee die in 1944 zoek is geraakt.

“Nog steeds is niet duidelijk wat er met de in 1944 aan Willem II uitgereikte beker is gebeurd,” legt technisch jeugd coördinator Martijn Prinsen uit. Samen met Michiel van der Plas is hij vorig jaar op onderzoek uitgegaan. “DSV Concordia uit Delft, winnaar in 1906, heeft aan de hand van oude beelden een replica laten maken. Die wilden wij ook graag als pronkstuk in de kantine hebben staan.” Vorig jaar september hebben veel clubs die de Holdertbeker gewonnen hebben een replica in ontvangst mogen nemen. Nu is ook Schoten weer in het bezit hiervan en daar is de club meer dan trots op. “Dit is een stuk historie dat echt op de club thuishoort.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Over de wedstrijd waarin Schoten de Holdertbeker won is niet veel bekend. Op het veld van het Utrechtse Hercules werd met 2-1 gewonnen van het inmiddels opgeheven Rotterdamse RFC. A. Ruys zette Schoten op 1-0, maar RFC maakte de gelijkmaker. De Rotterdammers waren daarna de bovenliggende partij, echter trok Schoten aan het langste eind door een tweede treffer van A. Ruys. Met het nodige kunst- en vliegwerk werd de 2-1 voorsprong over de streep getrokken, waarna de Haarlemmers met de trein terug naar eigen stad keerden. Bij aankomst op station Haarlem was de uitslag nog niet bekend bij de vele supporters, dus toen deze gemeld werd brak er een groot feest los. In de krant van 30 mei 1921 was te lezen: En zo ging men, gevolgd door honderden naar het clublokaal van den heer Clot, Pretoriaplein, waar des avonds onder een strijkje in de groote zaal, Schoten eens recht gezellig heeft gefuifd na deze zwaar bevochten strijd.

Volgens Michiel van der Plas kan het bijna geen toeval zijn dat de prijs juist op dit moment weer terug is in Haarlem-Noord. “Het is misschien ook een stukje symboliek. Schoten heeft een onrustige periode achter de rug, maar inmiddels heerst er weer veel positiviteit binnen de club. De beker hoort bij ons verleden, maar we kijken nu ook weer naar de toekomst. Schoten groeit weer.” Jaap de Bok, al 63 jaar lid van Schoten, beaamt dit. “Wij zijn niet zo groot, maar daar ligt denk ik ook onze kracht. Iedereen binnen de club krijgt aandacht. We zijn vorig jaar gestart met Schoten 2.0 en dat merken we allemaal. We gaan weer vooruit.”

Met dank aan vv Schoten