Voetbal in Haarlem

Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

HFC neemt na rust afstand van IJsselmeervogels, Sietse Brandsma staat op zes treffers

DoorRedactie

sep 18, 2021

Meteorologen staan voor een raadsel. Aan het einde van de zomer en vlak voor het begin van de herfst brak bij HFC zaterdag de lente aan. Door een 4-1 zege op gevallen topploeg IJsselmeervogels, twee doelpunten van topscorer Sietse Brandsma, een swingende invaller Mehmet Yüksel en onder de lat de 17-jarige Duke Verduin werd alles weer door een roze bril bekeken.

Keepers

Na twee nederlagen op rij was een spannende week voor de trainer. Middenvelder Gerry Vlak haakte maandag met een blessure af, Danny Hols is nog geschorst, Jacob Noordmans heeft nog zeker twee weken nodig om wedstrijdfit te geraken en Gertjan Tamerus twijfelde over de keeperspositie. ,,Donderdag halverwege de training heb ik het Richard de Groot en Duke Verduin meegedeeld. Ja dat was een klap voor Richard, dat begrijp ik.’’

De oefenmeester houdt ervan als spelers initiatief nemen en roemde het spel van Verduin al eens in de voorbereiding tegen Noordwijk. Het talent wordt volgende maand pas 18 jaar maar keepte tegen ‘de rooien’ als een volwassene. Aan de 0-1 van Khalid Tadmine had hij geen schuld. Het was een afgeketste bal.

Inzicht

Zijn keeperstrainer is Terence Meuwese, die zelf pas 21 lentes telt. ,,Duke is goed in de één-tegen-één, heeft inzicht, hij is lang en toch explosief, voetballend rustig en kent geen spanning.’’ Dat was in het verleden wel anders erkent de goalie.

Als hij na de wedstrijd het veld afloopt wordt zijn naam gescandeerd en slaan oud-ploeggenoten van Onder-18 en Onder-19 hem op de schouder. ,,Vorig jaar speelden we met Onder-18 tegen PSV, daar was Ruud van Nistelrooij trainer. Toen was ik vooraf wel zenuwachtig.’’ Tegen IJsselmeervogels was daar niets van te zien. ,,Hij kapte zelf Tadmine nog even uit’’, zei zijn trainer.

Anticiperen

,,Meevoetballen en anticiperen op de bal die achter de laatste linie valt, dat zit gewoon in mijn systeem. Ik heb daar nooit echt specifiek op hoeven trainen. Wel op mijn reflexen op de lijn, daar heb ik met Terence wel veel aan gewerkt.’’  Meuwese, die zelf in de jeugdopleiding van Ajax keepte en door blessures stopte, traint zijn pupil al meer dan twee jaar. Toen hij donderdag door Gertjan Tamerus werd geroepen om met Frank Korpershoek en Rik Verhage een mening te geven over de plek onder de lat deed hij dat. Het gevolg van die meeting was dat de loopbaan van Verduin een impuls kreeg.

Voorbereiding

Vorig schooljaar behaalde Verduin zijn Havo-5-diploma en dit jaar heeft hij een tussenjaar. ,,Ik heb van Jarmo een schema meegekregen voor in de sportschool. Dat schema volg ik bij mijn sportschool in Akersloot daarnaast train ik gewoon met de groep mee.’’ Zijn ster rees tijdens de voorbereiding al snel. Qua leeftijd en ervaring had hij eigenlijk Sydney van den Broek nog voor zich. Die keepte vorig jaar al in Onder-21. Na het uitduel bij Katwijk veranderde dat snel. ,,Ik keepte de afgelopen jaren afwisselend in Onder-18 en Onder-19, ook als vijftienjarige al.’’

Systeem

HFC kwam tegen ‘de Vogels’ pas na de rust op stoom. De thuisploeg acteerde 5-3-2 tegen het 4-4-2-systeem van de gasten. Ex-HFC ‘er Tadmine had de score geopend. Hij stond voor het eerst dit seizoen in de basis en moest na 55 minuten naar de kant. ,,Ik heb lange tijd last gehad van een blessure en de gevolgen van corona. Nog steeds krijg ik het benauwd. Mijn longen moeten nog sterker worden. Ik heb vandaag toch tien minuten meer gespeeld dan vorige week. Ik forceer niks. Als die corona me iets heeft geleerd dan is het wel om nog beter naar mijn lichaam te luisteren’’

In de laatste 25 minuten besliste HFC het duel. Sietse Brandsma schoot uit de draai de 1-1 binnen. Toen Jesse Wielinga uit het veld werd gestuurd benutte HFC de man-meer-situatie. Publieksspeler Mehmet Yüksel schoot met links vanaf 16 meter de 2-1 tegen de touwen. En Sietse Brandsma deed wat hij bij Odin’59 veelvuldig deed, zijn maatje Jim Hulleman een assist leveren, 3-1.

Vogels

,,We hebben na de rust meer tempo gespeeld en de bal harder ingespeeld’’ zei Brandsma. ,,Vroeger toen ik nog bij BOL speelde keek ik op tegen ploegen als IJsselmeervogels. Nu zie ik vooral goede spelers maar geen team. Met een beetje mazzel had ik er nog één gemaakt. Mehmet gaf nog een mooie pass, maar ik kon er net niet bij. Ongelooflijk hoeveel gevoel hij in zijn voeten heeft.’’

Camouflage

In de blessuretijd schoot invaller Lans Bovenberg de bal richting bijveld maar het leder raakte onderweg de buik van Sietse Brandsma die zijn zesde goal van het seizoen scoorde. Vorige week werden zulke kansen niet benut en was het Memento Mori, en werd er vooral gesproken over de misser van de keeper. Maar na een zege lijkt het in de voetballerij vaak lente en lijkt alles opeens in bloei te staan.

Keeper Duke Verduin, spits Sietse Brandma, de uitblinkende teamspeler Jim Hulleman, die zelf wel ballen aflegde, maar zelf niet altijd werd gezien, en de swingende Yüksel.

Deze zege bevestigde de conditionele suprematie van HFC. Wat een luxe dat de ploeg zelfs nog spelers heeft die een nog hoger niveau kunnen aantikken. De video-analyse kan ook hier de helpende hand bieden

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols (archief)

Door Redactie