Fletse derby kent toch een winnaar

Hier hadden de spelers vurig naar gesnakt. Na een jaar onthouding mochten de amateurvoetballers weer aan een competitieduel beginnen. Dat gold natuurlijk ook voor tweedeklassers Bloemendaal en Schoten. De competitieleider had de buren in de ouverture aan elkaar gekoppeld. Een heuse derby op het aan de voet van de het duingebied gelegen sfeervolle complex aan de Bergweg. Klassenbehoud lijkt een reëel doel en uitgangspunt voor de kemphanen.

Op basis van het vertoonde spel lijkt het voor beide ploegen een lastig seizoen te worden.’’ Onze voorbereiding? Slecht,’’ verzuchtte Bloemendaal teammanager Tjerk de Blauw vooraf. Een Schoten-supporter van het eerste uur was ook al kort van stof. ’’Zeer matig met de nodige blessures.’’ Dat klonk al bepaald niet opgewekt en de toon was gezet. Een jaar zonder competitievoetbal was pijnlijk zichtbaar aan beide kanten, al oogden ‘’The Whites’’ fitter. Geen flair, durf, geen leuke passeeracties, vloeiende aanvallen of inschuivende verdedigers. De angst regeerde door een gebrek wellicht aan ritme na die verplichte onthouding van een jaar. Toch resulteerde het al vroeg in een voorsprong voor de thuisclub. Koen Beeren vond Nout van Zweeden en diens panklare voorzet werd door Larse van Eck op waarde geschat;1-0. Schoten miste even daarvoor nog een enorme kans op de openingsgoal. Bloemendaal zocht vaak naar de lange bal die elke keer weer veel mogelijkheden opleverde maar geen doelpunt. Naarmate de eerste helft vorderde, zakte het fletse en matte duel al behoorlijk door de ondergrens.

Na de pauze werd het spel nog armoediger en speelde de zeer aanwezige leidsman plotseling een belangrijke rol. Op het uur kon Schoten-aanvaller Wesley Berrenstein met rood vervroegd gaan douchen nadat hij tegen de leidsman de term ‘’ f*ck off’’ hanteerde na een verschil van inzicht. En zeven minuten later ging Adil Kaychohi door het lint. Een kopstoot betekende voor hem ook einde oefening en noopte de leidsman tot een ingelaste pauze van een minuut of tien vanwege hoog oplopende emoties aan Haarlemse kant. Met 11 tegen 9 spelers bleef de thuisclub aanmodderen en ging Schoten toch nog voor de gelijkmaker maar zo ver kwam het niet. Met nog zeven minuten op de klok schoot’’ Man of the Match’’ Koen Beeren vanaf links de bal kiezelhard, diagonaal en geplaatst de bal in de kruising. Daarna bleef Bloemendaal vreemde genoeg volharden in onzuivere voorzetten en verkeerde keuzes maar sleepte met speels gemak het duel over de streep; 2-0.

Resumerend kan gesteld worden dat zowel Bloemendaal als Schoten nog een aardige inhaalslag hebben te maken. Schoten verloor al voor het duel een speler die te laat kwam opdagen en besloot vervolgens maar te stoppen en met twee directe rode kaarten en al wat blessures heeft de nieuwe hoofdtrainer Remco Hoek nu al het nodige huiswerk te verrichten.

Tekst: Hans Akkerman
Foto: Voetbal in Haarlem