Algemeen

Er heerst positivisme in Driehuis

De voorbereiding van Velsen is in volle gang. Vorige week werd het Zilveren Trawler toernooi gewonnen. In de finale werd gastheer Stormvogels met 2-1 verslagen nadat eerder VV IJmuiden met 1-0 aan de zegekar was gebonden.

Zondag kwam het Amsterdamse De Meer op bezoek. De ploeg uit het stadsdeel Oost waar Louis van Gaal als jonge jongen zijn voetballoopbaan opstartte, kwam vorig seizoen als debutant uit in de eerste klasse waaruit het na een seizoen degradeerde met slechts negen punten uit 26 duels.

Na een voorzichtige openingsfase kwam Velsen steeds beter in het spel in een 3-5-2 formatie. ’’Die spelwijze past wel bij ons,’’ oordeelde captain Tim Groenewoud na afloop.

Vlotte aanvallen over de vleugels en door het centrum bereikten net niet de spitsen en er werden ook nog eens een behoorlijke aantal schoten van afstand geblokt. De openingstreffer in blessuretijd was dan ook dik verdiend en van een ongelooflijke schoonheid. De sterk acterende Job Alderliefste ontdeed zich handig van een tegenstander en stuurde met een magnifieke splijtende pass Splinter Haasbeek de diepte in. Met een listige trap liet die de Amsterdamse keeper, die zijn goal had verlaten, volkomen kansloos; 1-0.

Nieuw elan

Na vijf minuten in de tweede helft was het over een sluiten voor De Meer. Jort Nierop rondde een mooie voorzet van rechts af en een paar minuten later was het nieuwkomer Cedric Girault die een majestueuze aanval over vijf schijven bij de tweede paal ongehinderd over de lijn kon werken; 3-0.

Het veldspel werd daarna wat stroperig en ook de vele wissels droegen niet bij tot een flitsend einde. De gasten konden daardoor 3-1 en vlak voor tijd 4-2 laten aantekenen want invaller Floris Reurts pikte tussen de bedrijven door met kopbal ook nog een goaltje mee. Velsen is vroeg begonnen met de trainingen en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Er wordt bij tijd en wijle heerlijk gecombineerd en conditioneel lijken er weinig problemen te zijn. Tim Groenewoud stapte daarom na afloop met een kamerbrede smile rond zijn kaken het veld af. De routinier en aanvoerder merkt als geen ander dat er sportief een andere wind waait.

’’Ja, vooralsnog ben ik uiterst tevreden en hoopvol gestemd. Er zit heel veel voetbal in onze selectie, soms wel eens te veel, haha,’’ merkt hij ontspannen maar ook kritisch op. Tim sluit af: ’’Conditioneel zijn we momenteel duidelijk verder dan de meeste tegenstanders. Komt nog bij dat we in tegenstelling met vorig seizoen over een veel bredere selectie beschikken. Ik heb vertrouwen in onze groep. De bank is breed en de wil om te presteren groot.‘’

Ook op de hoofdtribune en rond het veld waren overwegend positieve geluiden te beluisteren. ’’We voetballen weer en zoeken nadrukkelijker de aanval,’’ riepen een aantal Velsen supporters in hart en nieren bewonderend in koor.

Hans Akkerman