Zondag 1e klasse A

Eigen doelpunt Velsen helpt EDO op weg naar zege

Een van de vele leuke derby’s in de zondag eerste klasse A is een prooi voor het Haarlemse EDO geworden. De ploeg versloeg Velsen met 2-0. Grotendeels was het een zeer matig duel, waarin een eigen doelpunt van Joel Panka EDO op weg hielp. Velsen is na twee duels nog puntloos.

Voor beide teams was dit tweede duel van de competitie al direct een belangrijke. EDO speelde haar eerste wedstrijd gelijk, terwijl Velsen vrij kansloos onderuit ging tegen DEM. Om niet meteen achter de feiten aan de lopen door een puntenachterstand, telde enkel de winst. Bij EDO was dit direct te zien vanaf de aftrap.

Uitblinker Daan Siegerist kreeg na twee minuten de eerste kans. De lange centrale verdediger van de rood-zwarte brigade kreeg zijn hoofd tegen een voorzet, maar zijn inzet miste nog precisie. Siegerist speelde overigens een uitstekend duel. Zijn directe tegenstander Patrick Castricum kende een onopvallende middag en werd bij tijd en wijlen gedwongen om aan de zijlijn de ballen op te vragen.

EDO-Velsen-Voetbal-in-Haarlem
EDO versloeg Velsen. (Foto: Cees van Hoogdalem)

EDO bleef met name de eerste helft het doel van Velsen-doelman Angelo Timmer zoeken en was een aantal malen ook dicht bij de openingstreffer. Schoten van Elroy Tuur en Florian Toen vlogen naast en over het doel, terwijl Amin Ouass de lat raakte met een uitstekende inzet. De grootste mogelijkheid was voor Yigitcan Cayir. Velsen stelde daar eigenlijk niets tegenover en worstelde regelmatig meer met zichzelf in plaats van met de tegenstander.

De 1-0 viel kort voor rust. Guus Rijs nam de bal met de hand mee, maar dat ontging de uitstekend leidende arbiter Westenbroek. Rijs kon daardoor aflopen op doelman Timmer, maar kreeg op het laatst nog bezoek van Joel Panka. De verdediger van Velsen raakte in zijn loop de bal en verschalkte daarmee van een meter of vijftien zijn eigen doelman. Een gelukkige treffer voor de thuisploeg, maar zeker verdiend.

Door de krachtsverhoudingen de eerste helft werd er een soortgelijke tweede helft verwacht, echter werkte de bezoekers uit Driehuis daar niet aan mee. Onder aanvoering van Tim Kuyt, Tim Groenewoud en de ingevallen Daniel Zuiverloon ging de ploeg op zoek naar de gelijkmaker. Na een uur spelen viel de treffer ook bijna, maar liepen Castricum en Remco van Dam elkaar in de weg.

Daarna was er een hoogstandje te zien van Tim Groenewoud. De nummer tien van Velsen probeerde EDO-doelman Yorinn Albers te passeren middels een omhaal. De bal spatte uiteen op de lat. Even later vloog een poging van de spelmaker rakelings langs de voor hem verkeerde kant aan de paal en ontsnapte de thuisploeg opnieuw aan de gelijkmaker. Toen ook Tim Kuyt een poging over de lat zag verdwijnen, verdween ook het geloof aan Velsen-zijde.

Tien minuten voor tijd gooide de tweede uitblinker aan de kant van EDO de wedstrijd in het slot. Spiros Lomis schoot van 20 meter de bal strak in de verre hoek voorbij Angelo Timmer. Lomis liep eerst als middenvelder de meeste meters van alle spelers van zijn ploeg. Na de wissel van spits Guus Rijs werd Lomis in de punt gezet en bleek hij van onschatbare waarde. Met zijn treffer besliste de 25-jarige aanvaller het duel.

Velsen is zodoende na twee duels nog puntloos en heeft trainer Ton Pronk de nodige kopzorgen. Het loopt niet bij zijn ploeg en inmiddels moeten er punten gepakt gaan worden om een zwaar seizoen te voorkomen. Koos Waslander en Simon Evers lijken de zaken op de rit te hebben. Met de 4 behaalde punten in de eerste 2 duels bevindt hun ploeg zich op de vijfde plek.

Alle uitslagen, de stand en het resterende programma van de zondag eerste klasse A vind je op onze klassenpagina.