De VAR! Ja, ik moet het deze column toch een keer over de VAR hebben. De Video Assistent Referee oftewel de assistent scheids die de mazzel heeft dat hij op een scherm 34.000 keer kan terug kijken waar de scheids van dienst het mogelijk mis heeft. Nou, daar gaat het dus meteen al mis!
Blindengeleidehond
Een scheidsrechter moet in een split second beslissen of hij meent gezien te hebben wat hij dacht te zien, al zag ie het wellicht niet helemaal goed. Ik als amateurscheidsrechter heb het dan een stuk makkelijker. Niemand weet wat ik op mijn netvlies heb en ik heb de mazzel dat mijn beeld vrijwel direct weer gewist is. Achterbal! Corner! Of nog erger: pingel! Ach, als ik het maar overtuigend breng zullen er vast wel een aantal denken dat ik het bij het rechte eind heb. Die anderen denken dat ik mijn blindengeleidehond ben vergeten en de rest moppert, omdat ze dat het grootste deel van de dag al doen.
Pingel dus. Even iedereen laten mopperen, terwijl het aanvallende team mij op de schouder staat te beuken met alle complimenten van dien voor mijn voortreffelijke waarnemingsvermogen. De durf om bij een nul nul stand in de laatste minuut van de wedstrijd een penalty te geven daar waar het om het kampioenschap gaat of de degradatie naar een poule lager als dat al kan, zal ook meetellen. Nu moet ik er niet aan denken dat iemand mij in het oor tettert dat ik het toch echt niet goed gezien heb. Wat!? Hoezo niet goed gezien!? Hoezo niet? Vervolgens zie ik mij al naar het scherm langs de zijlijn lopen om daar naar een scherm te gaan staan hijgen. Als ik VAR was zou ik lekker wat beelden van een pornofilm opzetten en dan maar kijken hoe stoer de scheids uiteindelijk blijkt te zijn. Blijft hij bij zijn beslissing? Of laat hij zich overrulen door Heidi in de Zwitserse Alpen.
Heidi
Goed, je bent dus overgeleverd aan een man die in een heus scheidsrechtersshirt achter een scherm jou moet gaan beoordelen. “Ik zie het toch anders,” zegt deze beeldbuisreferee. Ja hoe dan? Wat zie je dan anders? Vervolgens loop je terug het veld in, waarbij je de beelden van Heidi niet meer van je netvlies krijgt. Iedereen kijkt met grote spanning naar wat jij gaat doen. Je maakt het teken dat je het scherm hebt bekeken en vervolgens maak je met de heupen wat bewegingen die Heidi zojuist heeft voorgedaan. Uiteraard blijf je bij de penalty die vervolgens door de aanvoerder van het aanvallende team rechtstreeks in het Spaarne wordt geschoten. Zo. Ook weer opgelost.
Nee, klopt toch niet want ik heb geen VAR. Ik heb een AR, oftewel een Assistent Referee zonder V en dat is maar goed ook. Ik kan het de mannen met een vlag langs de zijlijn niet kwalijk nemen, maar ook zij proberen mij natuurlijk weleens op andere gedachten te krijgen. Blijft lastig, maar toch zijn er lichtpuntjes. Ik neem u mee naar een wedstrijd in Ouderkerk aan de Amstel. Ik zeg verder niet welke club, maar wat daar gebeurde geeft mij hoop.
Hoop
De wedstrijd dreigde in verlies te eindigen voor de thuisspelende club en ja hoor. In het laatste deel van de wedstrijd een uitbraak van de club die op voorsprong stond. Kwam daar de beslissing? Een diepe bal op de linksbuiten die vanaf eigen helft begon te sprinten. De AR van dienst stond voor de ‘eigen’ dug-out en werd uiteraard door vrijwel de hele bank gesouffleerd om toch de vlag in de lucht te steken. Ik liet met beide armen in de lucht doorspelen en was overtuigd van mijn eigen waarneming. Doelpunt! Wedstrijd gespeeld. Klaar.
Wedstrijd afgelopen en ik naar mijn eigen kleedkamer. Uitpuffend zat ik voor mezelf nog eens wat VAR-momentjes door te nemen. Werd er geklopt. De AR stond voor mijn neus. Komt die nou doen? Nou, hij kwam zijn excuses aanbieden vanwege het feit dat hij onterecht stond te vlaggen bij het laatste doelpunt.
Slik. Zie je wel. Er is nog hoop! Leve de AR!
Tot de volgende column of op de velden.
Mario
Wil je reageren op deze column? Doe dat dan vooral en contact ons via redactie@voetbalinhaarlem.nl.
MARIO DE VRIES, 1963. Opgegroeid in Den Haag doch voornamelijk Haarlem. Makelaar in Haarlem en omgeving en scheidsrechter namens de KNVB. Voetbalde bij TYBB, Onze Gezellen en Alliance ‘22. Thans nog voetballend bij de Voetballende Vaders van DSS. Fan van Veronica Inside en Sierd de Vos. Voetbalgek.
Foto: Bert Hartman, Fier door Hartman