Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

Any Given Saturday voor HFC na speech Gertjan Tamerus

DoorRedactie

aug 29, 2021

Halverwege het duel van HFC met ASWH – ruststand 0-2 – liepen er bij de thuisploeg toch wat heren met buikale problemen rond.

Keeper Richard de Groot die ongelukkig uitkwam bij de eerste tegentreffer. ,,En er waren meer jongens die het kopje lieten hangen.’’

Wat had de ploeg nodig?  Een evangelist? Of een verkoper van hoop?

Trainer Gert Jan Tamerus onderstreepte de positieve punten van voor rust en wilde een hoger baltempo. Sietse Brandsma haalde drie keer de trekker over, 3-2.

Speech

De speech van Al Pacino, die Sharks-coach Tony D’Amato speelt in Any Given Sunday, wordt veel gebruikt bij coachopleidingen. Zijn betoog gaat over verbinden en samenwerken. Vlak voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen zegt hij tegen zijn ploeg-in-nood.

We can stay here
 and get the shit kicked out of us 
or
 we can fight our way 
back into the light’. De boodschap is duidelijk.

Koploper

HFC zat zaterdag ook in een dal, maar na afloop zag de wereld er een stuk zonniger uit. Door de zege is de club zowaar medekoploper.

De trainer had voorafgaand aan het seizoen – stilletjes- ook wel rekening gehouden met zes punten uit twee duels. Noordwijk en ASWH lijken geen hoogvliegers in de Tweede Divisie. HFC speelt nu eerst uit tegen Excelsior Maassluis, ontvangt dan het nog puntloze HHC Hardenberg en moet dan naar de ‘rooien’. Die hebben echter sportief een jasje uitgedaan en hebben ook slechts een punt.

Blessures

Op veel vlakken hebben Tamerus en zijn assistent Korperhoek de zaken goed voor elkaar. En dan komt ook nog de beoogde eerste keeper Mitchel Michaelis eraan. Hij heeft nog zeker twee weken nodig om weer aan te haken, Jacob Noordmans sluit komende week weer aan en Jordy Hilterman komt terug van een schorsing.

Intuitieve

Of HFC in het linker- of rechterrijtje gaat meedoen hangt ook af van de vorm van de intuïtieve spelers binnen de selectie. Enkele van deze talenten kunnen nog meer rendement halen uit hun spel.

Intrinsieke motivatie lijkt de belangrijkste drijfveer, maar als die getriggerd moet worden dan is het interessant om te kijken of Tamerus en co in hun gereedschapskist de tools hebben om het maximale uit de intuïtieve spelers te kunnen halen.

Als speler werd Frank Korpershoek ook pas op latere leeftijd bewuster van zijn gedrag. Na een blessure verdiepte hij zich in zijn voeding en volgde een cursus. ,,Alle zaken die ik rond het voetbal kon beïnvloeden, ben ik toen gaan beïnvloeden.Ik raakte zes of zeven kilo kwijt, mijn vetpercentage ging omlaag en ik kreeg meer energie buiten het voetbal. Daar ben ik blij mee, want er zijn een aantal hele mooie jaren uit voortgevloeid.”

Ook Al Pacino attendeert zijn ploeg er in de speech van Any Given Sunday op dat gedragsverandering een keuze is.

Hij wijst ze erop, dat ze op elk moment van de dag en elk moment van het spel kleine keuzes maken, die uiteindelijk bepalen welke kant het met ze op zal gaan.

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols

Door Redactie