Ambitieus Hillegom moet stap terug doen

“Beste mensen, het is helaas niet anders. Ik dank u voor uw support en hopelijk tot volgend seizoen in de tweede klasse.” Zo sprak de speaker het publiek na afloop toe, na de nogal onthutsende verlies partij van de thuisploeg, 0-5.

Het werkelijk schitterend sportpark was goed gevuld. Onder andere door de beide burgervaders van Heiloo en Hillegom. Er stond duidelijk wat op het spel. Vooraf stond de trainer van Hillegom, Arend Jan Kranenburg, heel ontspannen te kijken naar de rondo van zijn ploeg. Hij had de beschikking over vrijwel de hele selectie en hij zou met drie spitsen spelen, HSV met twee.

Ryan
HSV, debutant in de tweede klasse, begon zonder enige druk aan de wedstrijd. Hillegom speelde niet ontspannen. Na drie minuten was al te zien wie de handigste speler was bij Hillegom, Aidan Ryan. Hij deed de hele wedstrijden aan de vroegere Ajax-ster, Jesper Olsen denken. Zijn lichaamsbouw en onnavolgbare dribbels, mooi om te zien. Hoewel niet altijd effectief was hij steeds dreigend. HSV had ook een uitblinker. De handige en slimme spits Max Dekker. Hij won veel duels, scoorde en liet ook anderen scoren.

Van de tactiek van Hillegom kwam niet veel terecht. Hoewel er evenwicht was op het middenveld (getalsmatig) deed HSV het veel slimmer. Achterin waren de spelers van HSV balvaardiger. Ze vonden gemakkelijker een vrije man om dan met goede diepteballen, het middenveld eenvoudig  overslaand, de eerder genoemde spits aan het werk te zetten samen met zijn collega Ruben Bugter, ook scorend.

Opbouw
De opbouw van Hillegom werd het wel veelvuldig moeilijk gemaakt, omdat de middenvelders van HSV dieper stonden en dan moest de bal terug naar de niet altijd rustig ogende keeper Davey Braggaar, die de vaste keeper Rahim Gok verving. De rust ging in met een 0-2 stand door treffers van Max Dekker en Stefan Vogel.

Meteen vanaf de aftrap ging Aidan Ryan er vandoor en kon allen gestopt worden met een overtreding. Het logische gevolg was een strafschop. Jim Pijpers ging achter de bal staan om de klus te klaren. De keeper van HSV, Indy Klamer, stopte de bal prima. Korte tijd later stond het ineens 0-4. Ruben Bugter scoorde middels een schitterende lob de 0-3 en zette daarna ook de 0-4 op het scorebord.

De trainer van Hillegom ging over tot alles of niets met 4 spitsen. Het had weinig zin meer. Folkert Haan maakte de 0-5. Het was aan Braggaar te danken dat het ook nog niet 0-6 werd. De leidensweg werd gestopt toen arbiter A Hung voor de laatste keer floot. Vreugde bij HSV, de Hillegom-spelers eindigden verslagen op de grond.

Ambities
Eerder dit seizoen werd het beleidsplan van de club gewijzigd. Het doel om een stabiele tweedeklasser te zijn werd aangepast en de ambities om een permanente rol in de eerste klasse te gaan spelen werden uitgesproken. Die plannen kunnen nu tijdelijk te koelkast in, want volgend seizoen komt de ploeg van Stefan Teeken, de nieuwe hoofdtrainer, weer uit in de zondag tweede klasse.

Alle uitslagen en het programma van de nacompetitie op zondag vind je hier.

Verslag & foto: Harrij Hartman