In de voorbereiding belandde een pass van Velsen-linksback Jesper Gutteling niet bij de linksbuiten maar op het bijveld. Toen Johan Cruijff trainer werd van FC Barcelona en een speler een slechte pass gaf, introduceerde Cruijff het zelfverzonnen woord balón hospital. De spelers verbouwereerd achterlatend. De Spaanse vocabulaire kende dit woord niet. Maar zij begrepen heel goed dat het een ziekenhuisbal betrof. Hoe reageerde Velsen-trainer Martin Haar toen in de voorbereiding Jesper Gutteling een balón hospital gaf?
Hoge verwachtingen
De verwachtingen waren hooggespannen bij Velsen. Een proftrainer die de voormalige gezelligheidsclub ter hand wilde nemen. Zou dat wel goed gaan? De senioren die afgelopen augustus langs de lijn stonden voor het duel met EDO-zaterdag groeven in hun geheugen en gingen ruim 25 jaar terug toen Velsen Rob Beunder aanstelde. Hij was in 1992 met RCH landskampioen geworden in de hoofdklasse – destijds het hoogste amateurniveau- en zou Velsen – dat een paar klassen lager speelde – net dat extra zetje moeten geven.
Sympathie
Het werd geen intense liefde waar de vonken vanaf spatten, maar meer een vechtrelatie van twee partijen waar onbegrip de gemeenschappelijke deler bleek. Beunder noemde in de media een speler ‘ tactisch dom’ omdat die zijn opdrachten niet uitvoerde en verwijderde clubicoon Bertus Spanjaard als elftalleider. Het waren acties die met meer tact op meer sympathie hadden kunnen rekenen bij de gemoedelijke vereniging.
Ziekenhuisbal
Hoe zou Haar dan wel niet reageren op deze ziekenhuisbal? Deze trainer kwam nota bene van AZ en had gewerkt met internationals. Daar moest een dieptepass in de voeten van de linksbuiten belanden of – nog beter- hij moest direct gelanceerd worden in de diepte. Zeker onder Louis van Gaal en Co Adriaanse moesten acties tot in de perfectie worden uitgevoerd.
Kameleon
Het gezelschap supporters hield hun hart vast ook al omdat – tot ergernis van Haar- criticasters van de media meldden dat Haar zich als een kameleon aanpaste aan de hoofdtrainer waar die mee werkte.
Wat voor theater stond het twintigtal dan te wachten?
Wim van Hanegem had ongetwijfeld gevraagd of Gutteling de dozen wel van zijn schoenen had afgehaald. Had Co Adriaanse de autosleutels van de back afgepakt en hem voor straf naar huis laten lopen? En Louis van Gaal – daar over grapten de 20 supporters –, die had retorisch gevraagd ‘Ben ik nu slim om te weten dat die bal naar de linksbuiten moet en niet naar de tennisclub in Santpoort-Noord? Of ben jij nu zo dom?
Duim omhoog
Adriaanse, Van Gaal en ook Gertjan Verbeek liepen zich – naast de succesvolle periodes bij hun clubs – ook weleens vast op hun starre visie. Ook in de voetballerij zijn het vaak niet de sterkste of de slimste die overleven, maar diegene die zich het beste aanpassen aan een veranderende omgeving.
Kernkwaliteit
Martin Haar bezit een kernkwaliteit die voor veel oefenmeesters een valkuil is. Hij pas zich inderdaad snel en goed aan zijn omgeving aan. Jesper Gutteling hoefde zich dan ook geen zorgen te maken over zijn balón hospital. Haar bekeek het met een positieve perceptie. De intentie was goed, de routinier had de ruimte gezien, alleen voerden bij een speler op dit niveau de benen niet uit wat het hoofd verlangde. Dat kan gebeuren. Haar zit immers niet meer bij AZ op de bank.
Martin Haar stak dan ook een duim omhoog en zei ‘ goed geprobeerd’. Haar focuste zich verder op de wedstrijd.
Velsen kan zondag in de uitwedstrijd bij Legmeervogels kampioen worden en voor het eerst in de historie promoveren naar de hoofdklasse.
Peter Brink
PETER BRINK is goed met cijfers en letters. Een ongewone combinatie. Hij werkt als journalist én zzp-boekhouder. Peter volgde geen journalistieke opleiding, maar kreeg – in de jaren negentig- bij Telstar een gedegen praktijkopleiding. Hij schreef o.a. voor De Telegraaf en Haarlems Dagblad en voor de websites van SBS6 en KNVB.
Foto: Voetbal in Haarlem