Keuken Kampioen Divisie

Zure, nipte zege voor matig De Graafschap

De eerste editie van de Kist Cup vond donderdag plaats in Velsen-Zuid. Een ode aan de legende van beide clubs: Simon Kistemaker.

Alle opbrengsten vanuit het evenement kwamen ten goede aan Support Casper en worden ingezet voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Een veiling, de verkoop van Kist-Cup-merchandise en een voorwedstrijd tussen oud-teams van Telstar en De Graafschap. Met daarna het hoofdgerecht: Telstar-De Graafschap.

Tegenstander De Graafschap had zich ongetwijfeld een betere competitiestart voorgesteld. Na vier duels wachten de mannen van Adrie Poldervaart nog steeds op de eerste overwinning en hebben pas één schamel puntje gesprokkeld en al tien tegengoals geïncasseerd. De komst van Siem de Jong heeft vooralsnog nog niet geleid tot sportief fortuin.

Toen was er plotseling de soap rond Sylla Sow. De Nijmegenaar werd losgeweekt bij Sheffield Wednesday, was mondeling rond in Doetinchem en werd op kosten van de Graafschap ingevlogen vanuit Engeland maar besloot op het allerlaatste moment toch maar af te zien van een transfer naar de Superboeren en tekende bij Go Ahead Eagles.

Telstar laat voor rust twee riante kansen liggen

Mike Snoei liet zijn splinternieuwe aanwinst, de Griekse spits Christos Giousis debuteren in de hoofdmacht. Een speler met potentie die op het uur werd vervangen in zijn eerste duel. “We moeten de luis in de pels zijn,’’ zo plaatste Snoei zijn team duidelijk in de underdog rol. Met 350 zingende en feestende supporters leek De Graafschap wellicht even onoverwinnelijk te zijn maar dat was gezichtsbedrog. De gasten hadden de bal en Telstar de kansen.

Koen Blommestijn speelde een counter slecht uit en vuurde in kansrijke positie voorlangs. De grootste kans echter was voor Cain Seedorf. Die kopte volkomen vrijgelaten een prima voorzet van rechts ver over de goal. Dat gebeurde in een energieke eerste helft waar de ploegen elkaar behoorlijk in evenwicht hielden en alleen De Graafschap via de bedrijvige Giovanni Korte met een lepe boogbal op de lat Ronald Koeman jr bijna te pakken had.

Te weinig creativiteit voorin

Toen al na vier minuten naar rust Charlison Benschop met een kopbal die net naast ging bijna succes had, was Telstar meer dan gewaarschuwd. Toch konden ze een minuut later gaan aftrappen want na een prima pass van rechts van Jeffrey Fortes kon Giovanni Korte ongehinderd de openingstreffer in de goal werken; 0-1. Vervolgens ontstond er veredeld vechtvoetbal. Telstar viel aan zonder kansen te creëren en De Graafschap was niet bij machte counters goed uit te spelen. De laatste tien minuten en 8 wissels aan beide kanten verder voerde Telstar de druk op, kreeg aardig wat corners maar steeds was er een hoofd of voet die voor de Superboeren onheil voorkwam.

Wederom werd pijnlijk duidelijk dat Telstar voorin te weinig creëert en dat ligt niet alleen aan de spitsen die zich een slag in de rondte werken. Het lag ook niet aan de instelling of de inzet donderdag want die was voorbeeldig te noemen. De voorzetten ontberen echter vaak de juiste snelheid en de spitsen zijn (nog) niet bij machte met een individuele actie het verschil te maken. Dat zal echt beter moeten!

Hans Akkerman