Voetbal in Haarlem

Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

Voetbalvelden regio Haarlem klaar voor competitiestart

DoorRedactie

sep 13, 2018
SRO-Voetbal-in-Haarlem

Door de warmte van de afgelopen zomer waren veel Amsterdamse velden – in tegenstelling tot die in de regio Haarlem – tot kort geleden niet of slecht bespeelbaar. In onze regio liggen zo’n 40 voetbalvelden bestaande uit natuurgras en op bijna allemaal kan gevoetbald worden. Hoe heeft de SRO het voor elkaar gekregen dat het gras hier groen bleef?

Frits van Huffel, assistent-bedrijfsleider bij SRO, is verantwoordelijk voor de voetbalvelden in onze regio. Samen met een grote groep collega’s is hij 52 weken per jaar bezig met het onderhoud. Door het extreme (warme) weer tijdens de zomerstop heeft hij veel werk gehad. Toch is het gelukt om de velden kwalitatief goed te houden. “Naast veel sportcomplexen ligt een sloot waaruit beregend kan worden. Bij complexen waar dit niet mogelijk was moest een bron ingeslagen worden, zodat het grondwater opgepompt kon worden. Om te zorgen dat het water zo min mogelijk verdampt worden de sproeiers ’s avonds aangezet.”

Voor een goed onderhoud van het veld is meer nodig dan alleen water. “We beginnen met kort maaien en creëren ruimte voor het nieuwe gras. Om te zorgen dat wij genoeg ruimte hebben voor het goede gras, eggen en verticuteren we. Zo krijgen wij een sterke grasmat,” aldus Van Huffel. Het grootste verschil tussen natuur- en kunstgras in onderhoud is dat er bij kunstgras voor gezorgd moet worden dat het goed schoon is. De toplaag mag niet hard worden en is het dus belangrijk dat het voldoende los blijft. “Delen waar intensief wordt gespeeld zoals bij de keeper moeten wij weer met materiaal bijvullen om het op niveau te houden. Dit doen wij eigenlijk het hele jaar door.”

De eerste velden van Koninklijke HFC gingen er op 1 juni uit voor groot onderhoud, zodat er ingezaaid kon worden. “Het is veel werk, vooral beregenen. Hoewel de sproeiers automatisch aan gaan kunnen ze verstopt zitten. Wij moeten dit controleren en ze weer aan het werk krijgen,” vertelt Bram Cuppen. Samen met Mickey Lie is hij als terreinmeester bijna dagelijks te vinden op één van de velden van de oudste club van Nederland. “Voetbalvelden moeten na het grote onderhoud 10 weken liggen voordat er weer op gespeeld mag worden. Nu begint de competitie bijna en zetten we op dit laatste veld de lijnen en plaatsen we de doelen.”

SRO (Sport, Recreatie en Onderwijsvoorzieningen) is verantwoordelijk voor onder andere het beheer en onderhoud van de velden in de regio Kennemerland. De bodem van de voetbalvelden in deze regio bestaat volledig uit zand. De ontwatering van de sportvelden gebeurt met een systeem dat is afgestemd op de bodemsamenstelling en opbouw ter plaatse.

Verslag: Cindy Klinkenberg
Foto: Voetbal in Haarlem