Velsen pakt koppositie na stunt bij Be Quick 1887

RKVV Velsen verraste zaterdagavond vriend, vijand en wellicht ook zichzelf bij Be Quick 1887. De ploeg van Jan Nederburgh miste vorige week tegen Alphense Boys nog een killer in de zestien. Maar in uitduels schiet Velsen dit seizoen wél met scherp. Na de 0-3 zege bij RKAVV won de ploeg nu met 0-4! bij het nog ongeslagen Be Quick 1887.

Systeem

De trainers Jan Nederburgh en Marcel Looij hinkten deze week op twee gedachten. Zouden ze bij titelkandidaat Be Quick 1887 gewoon met drie spitsen spelen of aantreden in een 5-3-2-systeem. Het 4-3-3-systeem werd vorig seizoen onder Martin Haar gespeeld. Jan Nederburgh introduceerde in de voorbereiding tegen HFC  Onder-21 voor het eerst het 5-3-2-systeem.

 

,,De spelers hadden er vertrouwen in om met 4-3-3 aan te treden. Be Quick speelde wel met vijf verdedigers. Het eerste half uur werden we overlopen.

Daarom baalde de trainer van Be Quick van het vervolg,,De eerste 40 minuten  heb ik genoten van misschien wel het beste Be Quick dat ik onder mijn hoede heb zien spelen. Jammer dat een paar grote fouten zo afgestraft werden.’’

Velsen reageerde. ,,Daarna hebben we het omgezet.  Systeem tegen systeem. En toen kregen we grip en scoorden we twee keer voor rust.’’

Opstelling

Velsen startte met teamspeler Bastiaan Scholten, zoals vorig jaar, hangend op rechtsbuiten. De multifunctionele Bryan Dijkhuizen werd centrale verdediger nadat Mischa Plug na twintig minuten uitviel. Samen met Remco van Dam.

Richie Agyapong en Stijn van der Voort speelden als wingback. Angelo Beck en Tom Kok waren de twee verdedigende middenvelders met Lennaert Stuur en Bastiaan Scholten op de flanken. Marc Kloosterboer en Frencel Lewis moesten opboksen tegen de drie centrale verdedigers van de Groningers.

 

Goals

Na de tactische omzetting draaide het wedstrijdbeeld. De van VVSB overgekomen Tom Kok vond de weer in de basis teruggekeerde. Bastiaan Scholten en schoot nog voor de rust zelf de 0-2 binnen. De man van de assist was Lennaert Stuur. Frencel Lewis was op de bank gestart maar viel na twintig minuten in voor de geblesseerd geraakte Mischa Plug. ,,Hij kreeg in de warming-up last van zijn lies, maar wilde het toch proberen.’’

Lewis

De snelle spits schoot de derde treffer binnen. In een interview gaf Lewis aan hard te trainen en nog te dromen van het betaalde voetbal. De technische staf vond dat Lewis ook wel wat meer voor het team mocht werken en plaatste hem op de bank.

Terugreis

Er was ook vreugde bij Shady Daoud. De baltovenaar speelde vorig seizoen nog in de derde klasse bij Alliance, maar kreeg in de voorbereiding al vele minuten. Hij speelde zelfs ook – uit nood- in de spits tegen HBC. Hij nam de vierde treffer voor zijn rekening waarna het grootste deel van de selectie weer feestvierend de bus instapte. Met een terugreis van bijna drie uur voor de boeg. Volgens aloude traditie bleven een aantal spelers om de zege te vieren in het Groningse uitgaansleven.

Tekst Peter Brink