Velsen pakt een punt tegen Alphense Boys, maar heeft wél een killer nodig

RKVV Velsen bezet na het 1-1 gelijke spel tegen Alphense Boys de vijfde plaats in de hoofdklasse. Een plek die een iets vertekend beeld geeft omdat het verschil met de nummer voorlaatst slechts twee punten is.

De eerste helft was de thuisploeg de bovenliggende partij, maar kreeg – net als tegen Hoogeveen-  te maken met het niet-scoren-syndroom. ,,Na de rust gaven we het initiatief weg’’, zei trainer Nederburgh.

Kans

Stormachtig was het begin van de thuisploeg. Net als tegen Hoogeveen overigens. Toen had Marc Kloosterboer al vroeg de score moeten openen. Nu lanceerde hij Lennaert Stuur al in de eerste minuut en gaf hem een dot van een kans. Vlak daarop mocht Stuur wederom aanleggen. Bij Schoten blonk de aanvaller al uit door onmogelijke ballen raak te schieten en moeite te hebben met het benutten van simpele mogelijkheden.

,,Zonde’’, zei Marc Kloosterboer. ,,Vorige week schieten we er wel drie in en nu roep je de problemen over jezelf af. Onnodig.’’

Openingstreffer

Velsen domineerde de eerste helft, maar kwam toch met het nodige fortuin aan zijn enige treffer. Yorinn Albers zocht, zoals zo vaak, het  Marc Kloosterboer, die verlengde kopte door naar het strafschopgebied, waar Stuur liep. De Poolse doelman van de gasten, Daniel Furtak, was vol enthousiasme over de rand van de zestien meter gerend…, maar de stuitende bal kreeg zo’n vaart mee, dat het leer zijn hoofd schampte en met een paar stuiten het lege doel invloog, 1-0.

 

zzp-boekhouder-haarlem

Lewis

Velsen startte met de vier aanwinsten Stijn van der Voort, Lennaert Stuur, Tom Kok en Frencel Lewis in de basis. Kok had zijn handen vol aan Mike Bavelaar. Lewis, eerste helft ‘rechtsbuiten’, na de rust één van de twee spitsen,  gaf aan veel meer werk te moeten verrichten dan bij vijfdeklasser Sloterdijk. ,,Ik maak hier meer meters en het baltempo ligt hoger.’’

De 24-jarige staat nog op nul treffers, maar toch is er vertrouwen van zijn medespelers. Bij een vrije trap op twintig meter van de goal gingen de fans eens zitten voor de aanloop van Mischa Plug. De routinier beschikt over een harde en geplaatste trap.

Maar tot verbazing van vriend en vijand én waarschijnlijk ook van Lewis zelf mocht hij aanleggen. ,,Hij heeft een rare trap in zijn benen’’, zegt Mischa Plug. ,,Giovanni Dors die twee jaar geleden bij ons speelde had dat ook. Die heb ik toen ook wat vrije trappen laten nemen, omdat ik zag dat hij het wel kon. De eerste drie keer werd het geen goal, maar de vierde keer tegen Hoofddorp schoot-ie mooi binnen. Frencel heeft ook dat talent.’’

Frencel Lewis is dan ook niet zomaar een spits. Hij speelde maar liefst zes jaar in de jeugd van Ajax, maar heeft ook SV United/Davo, Olympia Haarlem en Sloterdijk op zijn CV staan. ,,Ik ben weer op de weg terug verzekert hij.’’

Lewis mocht de gehele wedstrijd blijven staan, terwijl zijn partner voorin Lennaert Stuur halverwege de tweede helft naar de kant ging.

Tweede helft

Toen stond het al 1-1. Velsen was namelijk na de rust geen schim van de ploeg uit de eerste helft. Terwijl Jan Nederburgh een paar minuten voor aanvang van de tweede helft geanimeerd stond te praten met de slimme Kees Jansma, supporter van Alphense Boys en net gearriveerd in Driehuis, pepte Alphense Boys-trainer Remco Tuinenburg  zijn ploeg verbaal zo op dat de deuren uit de sponningen vielen.

,,We zitten met de kleedkamers best dicht bij elkaar’’, zei rechtsback Bryan Dijkhuizen. Het zorgde er in elk geval voor dat de gasten zeer gemotiveerd aan de aftrap stonden.

Dijkhuijzen was de rechtsback van dienst deze zondag. Door de absentie van de geblesseerde Daniël Zuiverloon was het even puzzelen voor Jan Nederburgh wie hij op rechts zou posteren.

Er gingen stemmen op om Stijn van der Voort daar neer te zetten. De 21-jarige komt net over van derdeklasser Stormvogels en ontwikkelt zich snel. Hij is, net als alle andere verdedigers, rechtsbenig, en maakte vorige week zijn debuut als linksback. Een positie waar ook de multifunctionele Bryan Dijkhuizen kan spelen.

Van der Voort heeft echter meer diepgang dan Dijkhuijzen die controlerend zeer goed tot zijn recht komt. Nederburgh gaf na afloop echter aan dat rechtsbener Van der Voort gewoon op links blijf spelen. Een verhaal over zekerheden en automatismen.

Velsen miste de rushes op rechts van Zuiverloon, iets wat Dijkhuijzen ook aangaf. Hij en invaller Shady Daoud konden op rechts twee maal vrij diepgaan, maar middenvelder Tom Kok heeft een rechterbeen en zag én benutte de opties niet.

,,Normaal valt dat niet zo op’’, stelde Dijkhuizen. ,,Omdat Daniël zijn eigen ruimte creëert door met de bal op te dribbelen en snelheid te maken.’’  Een kwaliteit die Van der Voort op rechts ook heeft.

Achteruit lopen

Velsen liep echter achteruit in plaats van vooruit en Joey Kouadio lanceerde vanaf rechts Rachad Madi die de 1-1 noteerde.

‘Wij geven hun doelpunt cadeau’, zei Alphense Boys-trainer Remco Tuinenburg, ,,Daarna kunnen ze in hun spelletje komen, inzakken en counteren. Maar wij hadden hier met drie punten weg moeten gaan’, vindt de oefenmeester.

,,In de eerste helft gingen wij met hun spelletje mee, maar in de tweede helft was er maar één ploeg die wilde voetballen. En dat waren wij”, vervolgt Tuinenburg.

Kaatsende spits Thijs Hoogenboom was toen al met een enkelblessure geblesseerd van het veld gedragen. Hij belichaamde eigenlijk het type spits dat Velsen dit seizoen mist.

Vorig seizoen was het Patrick Castricum die de bal vasthield, afschermde en oorlog maakte.

Na afloop liepen de trainers Jan Nederburgh en Marcel Looij met dezelfde roze bril op als na de thuisnederlaag tegen Hoogeveen. ,,We hadden de beste kansen en hadden zelfs moeten winnen en we hebben weinig weggegeven, maar we hebben helaas de kansen niet afgemaakt.’’

Marc Kloosterboer had een andere perceptie van de werkelijkheid.  ,,We hebben een killer nodig’’, stelde hij.

Tekst: Peter Brink