Uitdaging Barry Tjeertes: Geheel maken van som der delen, VVSB wint met 1-4

Barry Tjeertes beschikt ook dit seizoen weer over bovenmodale spelers voor een derde klasser. Ron Rosenhart en Lionel Frederik zijn spelers met ervaring op hoofdklasseniveau.

Jermano Lo-fo-Sang speelde zelfs betaald voetbal. Maar twee relatief onbekende spelers vallen in positieve zin op. Jorian Faassen van VSV-zaterdag en Melvin Halsema. Zaterdag verloor Olympia met 1-4 van Derde Divisionist VVSB. Aan Tjeertes de taak om van deze spelers een samenwerkend team te maken, want een goed samenwerkend team is vaak een winnend team.

Ingrediënten

Al jaren zijn nagenoeg alle ingrediënten bij Olympia Haarlem aanwezig om door te stomen naar de top van het zaterdagvoetbal. Een voor de derde klasse professioneel werkende technisch staf, een medische staf, begeleiding in de warming-up, video-analyse en een goede scouting/netwerk.

Toeval

Het is zaterdag 12.00 uur. Het tijdstip waarop de softbalsters van de lokale club aan de warming-up starten. Op het kunstgras treffen de teams van Olympia en derde divisionist VVSB elkaar. Barry Tjeertes laat weinig aan het toeval over en bekeek thuis de weerberichten – kans op hevige regenval en onweer- en verschoof het duel van 14.30 uur naar 12.00 uur.

Systeem

Niet de wolken donderen tegen elkaar, maar twee voetbalstijlen botsen binnen de krijtlijnen. De thuisploeg speelt 4-3-3 terwijl Richard Plug, wél is opgevoed met dat systeem, maar zijn teams de afgelopen jaren 5-3-2 laat spelen.

En dat vereist de nodige tactische alertheid bij de thuisploeg. Hoewel Tjeertes ruimschoots in de aanvallers en middenvelders zit kan rechtsback Barry Loerakker niet mee doen. Hij loopt met zijn hand in het gips en Max Ossendrijver is vandaag de rechtsback van dienst.

Van huis uit is hij centrale verdediger. Ere wie ere toekomt Ossendrijver doet zijn uiterste best. Maar bij balbezit van VVSB dient hij naar binnen te komen om één van de twee spitsen op te pakken en bij balbezit moet hij het veld weer breed maken.  Een keer haalt hij de achterlijn en komt hij met een voorzet.

Wingback

Rechtsbuiten Lionel Frederik is geboren met samba in de heupen en een versnelling in de benen. Zijn doel is de achterlijn te halen en een assist af te leveren. Dat eerste lukt hem zaterdag wél, maar het betreft in de eerste helft voornamelijk de achterlijn van zijn eigen zestienmeter. Frederik dient namelijk de lopende wingback van de gasten op te vangen.

Uitblinker

VVSB komt op 0-1 door een treffer van uitblinker Jason Halman. Die speelde ooit in de jeugd van NEC en zat een paar jaar geleden vaak op de bank bij Rijnsburgse Boys. Odin’59 gold als balsem voor zijn gekrenkte ziel en bij VVSB is hij op weg nog vaker te etaleren.

Hij was de man van de wedstrijd. Halman wisselde veel van positie en speelde op 10 en dook ook op als tweede spits. De treffer kwam via een een-twee met Felitciano Zschusschen door het centrum van de defensie.

Barry Tjeertes was tevreden over de eerste helft. ,,We spelen tegen sterkere tegenstanders. Wij hebben pas twee weken getraind. Iedereen moet van ver komen omdat ze lang geen wedstrijden hebben gespeeld.’’

Na rust

Vervolgt. ,,In de tweede helft kregen we al vroeg de 0-2 tegen. Daarna maken we ook weer heel snel de 1-2. Vanaf die periode hebben we twintig minuten op de helft van VVSB gespeeld.’’

Ron Rosenhart schoot op de paal, Cerilio Cijntje raakte de lat. ,,Na die twintig minuten was de pijp leeg en scoort VVSB nog twee keer.’’

Voor de gasten scoorden in de tweede helft Jason Halman, Enzo Huntink en Felitciano Zschusschen

Rust

,,Ik ben tevreden dat we de eerste stappen conditioneel weer hebben kunnen maken, dat we eindelijk weer wedstrijden mogen spelen. De spelers hebben nu volledige rust en we starten in augustus weer’’, zegt Tjeertes.

Tjeertes wil nog wel twee spelers positief in het daglicht zetten. ,,Jorian Faassen geeft direct leiding van achteruit, staat zijn mannetje in de persoonlijke duels en durft in te schuiven. Ook Melvin Halsema is ons heel positief opgevallen. Hij brengt een hoop voetbal op het middenveld.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Ellis Hilterman