Telstar nipt onderuit in Achterhoek

Doetinchem: zaterdagmiddag 14.00 uur was een moment om te koesteren. Telstar kwam op bezoek bij De Graafschap. De club met wie de Witte Leeuwen en supporters een meer dan warme band onderhouden. De Superboeren mochten, onder strikte COVID 19 voorwaarden, 8400 supporters begroeten op de sfeervolle en de zo rustiek gelegen Vijverberg.

De weinige maar luidruchtige supporters waren in ieder geval zichtbaar opgetogen en blij dat ze na maandenlange gedwongen onthouding hun ‘’ kathedraal’’ mochten bezoeken. Onder de ongeveer 750 aanwezigen ook clubarchivaris Jan Lamers. De energieke zeventiger kwam al in midden vijftiger jaren graag naar Velsen toe.’’ Klopt, toen bezocht ik al Stormvogels en V.S.V., altijd leuk om in Velsen te komen,’’ aldus de trouwe vrijwilliger die sinds oktober 2020 weer welkom was in zijn favoriete stadion.

Opvallend detail: zeven voormalige Telstar-spelers ( Seuntjens, de Boer, van Huizen, Tutuarima, Hamdaoui, Platje en van Mieghem ) hebben inmiddels Doetinchem in het spoor van Mike Snoei verlaten. Andries Jonker hechtte overigens weinig waarde aan het duel. Er was tweemaal op vrijdag en ook nog zaterdagochtend getraind en daar was de tactiek op afgestemd. Jonker: ”Inderdaad, dus geen hoog druk zetten, zuinig spelen en daardoor minder energie verspelen. Het accent ligt dit weekend op trainen en de boel heel houden, dus het resultaat vandaag is niet zo belangrijk,’’ aldus de technisch beleidsbepaler.

Op de prachtige groene grasmat ontspon zich een bijzonder vredig duel waarin de gastheren binnen het kwartier op 2-0 kwamen. Al na acht minuten belandde een corner, via een Doetinchems hoofd bij Ted van de Pavert en die kopte de openingstreffer van dichtbij binnen. Op het kwartier dolde linkerspits Hicham Acheffay met een heerlijke schaar Yassine Zakir die vervolgens de handige buitenspeler tegen de grond werkte, centimeters binnen de zestien. Strafschop! Joey Konings pakte dankbaar het cadeautje uit; 2-0. En Telstar? Aanvallend weinig tot niets van te zien en te genieten. Op een gemiste schietkans na van Cas Dijkstra, de jonge middenvelder schoot gehaast over in kansrijke positie, viel er aanvallend niks te beleven. De gasten hadden voornamelijk de bal en vonden het eigenlijk ook wel best. Twee kansen voor de thuisclub en een enkele voor Telstar voor rust. Het hield beslist niet over qua genieten.

Na de hervatting aanvankelijk hetzelfde beeld. De Graafschap koesterde de bal en Telstar wachtte geduldig af, zonder aanvallend te imponeren en te penetreren. Tot minuut 82. Een Graafschap-verdediger verspeelde knullig de bal aan Rashaan Fernandes en die bleef koel en schoot de bal onhoudbaar hoog in de verre hoek. Telstar kwam vervolgens tot leven omdat Jonker het sein gaf alsnog te gaan storen en hoog druk te zetten. Die raad werd onmiddellijk opgevolgd. Een paar kansrijke voorzetten misten echter precisie en dus haalde de thuisclub de nipte maar verdiende oefenzege binnen.

Nog twee weken te gaan voor de start van de competitie. Na rust bracht Jonker testspeler en Rus Roman Tugarinov (21) binnen de lijnen. Een speler van RCD Espanyol 2 uit Barcelona die ondanks zijn jonge leeftijd al jaren in Spanje voetbalt. De lange, krachtige en atletische centrale verdediger maakte een bevredigend debuut na rust. Middenvelder en invaller Tom Overtoom haakte al na tien minuten spelen na rust geblesseerd af en het is nog onbekend hoe lang het herstel in beslag gaat nemen. Vooralsnog lijkt er nog wel werk aan de winkel voor de technische staf. Zowel verdedigend als aanvallend.

Hans Akkerman
Foto: De Graafschap