Nacompetitie

Tranen bij Schoten na promotie

Direct na afloop van de beslissende wedstrijd tegen APWC was het besef bij veel mensen in Haarlem-Noord daar. Tranen vloeiden, feest werd er gevierd. Schoten had na 120 minuten voetbal de Amersfoortse tegenstander verslagen en is plots gepromoveerd. Jasper Ketting laat de club op een voor haar ongekend niveau los. Zijn opvolger Tom Jacob wacht een monsterklus in de tweede klasse.

Ruime voorsprong
Schoten heeft er dit seizoen patent op; een ruime voorsprong weggeven. Ook tegen Amersfoort Paars Wit Combinatie gebeurde het weer. Na een openingsfase die door de teams vooral werd gebruikt om af te tasten, bepaalden de Haarlemmers het spel. Michel van Die opende de score na een sterke actie van Sjoerd Auwerda. De lange aanvaller begon in de spits met Dylan Speelman en Van Die aan de zijkanten. Hij vocht zich langs zijn tegenstander en gaf de bal af op Van Die. Van dichtbij zette hij Schoten op voorsprong.

Voetbal in Haarlem heeft een serie foto’s van dit duel gemaakt. Klik hier om ze te bekijken én te bestellen.

« van 9 »

Tien minuten voor de rust verdubbelde Anil Kilic de score. Een vrije trap van de vertrekkende Sam Ras werd door Kilic met het achterhoofd verlengd. Doelman Cildir zag de bal over zich heen vliegen. Schoten leek op rozen te zitten, helemaal toen Robin de Ridder van dichtbij kon afvuren. De bal spatte echter via de onderkant van de lat weer terug het veld in. De trainer van APWC was het zat en wisselde al voor de rust twee keer. Een actie die direct zijn vruchten afwierp. Aoulad Abdelkader bracht zijn elftal op schitterende wijze terug in de wedstrijd. Nick van der Zwaan kon zijn hoofd net niet genoeg tegen een inworp zetten, verlengde de bal ongelukkig en zag tot zijn afgrijzen de uitblinker aan Amersfoorte kant de bal knalhard binnenschieten.

Remy Heruer
Gesterkt door de treffer startte APWC de tweede helft uitstekend. Yucel Yagli mocht van 20 meter aanleggen en krulde de bal stijlvol in de bovenhoek: 2-2. Schoten kon weer opnieuw beginnen, maar APWC had op dat moment het betere van het spel. Het was aan uitblinker Remy Heruer te danken dat APWC geen voorsprong pakte. De doelman werd na afloop van het duel terecht betitelt als man van de nacompetitie. Tegen DCG, VVW en nu APWC hield hij zijn ploeg in de wedstrijd. In één-tegen-één situaties leek hij niet te kloppen. En zelfs door het asociale wangedrag van een aantal APWC-‘supporters’ liet hij zich niet gek maken. De verwensingen en bedreigingen die hij naar zijn hoofd geroepen kreeg leken hem zelfs kracht te geven.

Jasper Ketting probeerde met wissels weer rust in zijn ploeg te krijgen. Tom Jacob en later Sven Bonhof werden ingebracht. Met name Jacob hield de bal geregeld slim vast. Het loopvermogen is hij al een tijdje zoek, maar het gogme zit er ingebakken. Het hielp Schoten weer op te staan. Halverwege de tweede helft greep de ploeg voor de derde keer een voorsprong. Of eigenlijk kreeg het die. Een hoekschop van Jacob werd door Yilmaz via de paal voorbij zijn eigen doelman gekopt. Het was echter nog niet klaar. Aoulad Abdelkader zette met nog tien minuten op de klok de teams weer naast elkaar.

Anil Kilic
Een verlenging volgde. Daarin was Schoten uiteindelijk de ploeg die aan het langste eind trok. De ploeg was net iets slimmer dan de Amersfoortse tegenstander. Anil Kilic pakte de hoofdrol. Met nog een kleine tien minuten op de klok knikte hij een hoekschop van Jacob van dichtbij binnen. Zenuwslopende minuten volgden, maar Schoten hield stand. Toen de uitstekend leidende scheidsrechter Krop voor de laatste keer floot, brak het feest los. Supporters en spelers vlogen de hekken in.

Bestuurslid technische zaken Milko Pieters bekeek het zichtbaar aangedaan van een afstand. “Vijftien jaar geleden zijn we begonnen met een schoonmaak binnen de club. Langzaam zijn er stappen gezet. En nu dit. We waren een beetje het Excelsior van de derde klasse, waar we lutsen gewoon door naar de tweede.” De wedstrijd tegen APWC was ook de laatste wedstrijd van Jasper Ketting als hoofdtrainer. Hij laat Tom Jacob achter met een enorme klus. De nummer vier van de derde klasse moet zich volgend seizoen staande houden in het tweede-klasse-geweld. Jacob is daar niet bang voor. “Voetballend is dat geen probleem. Op andere gebieden is er werk aan de winkel. Maar we hebben een goede groep, dus ik heb er vertrouwen en zin in.”

Alle uitslagen van de nacompetitie op zondag vind je hier.

Foto’s: Voetbal in Haarlem