Keuken Kampioen Divisie

Telstar begint playoffs met verdiende zege op De Graafschap

De Velsense promotiedroom wordt met de week realistischer. Telstar heeft het eerste duel in de halve finales van de playoffs namelijk met 3-2 gewonnen van De Graafschap. De Superboeren kenden een dramatische eerste helft. Trainer Henk de Jong wisselde demonstratief al drie keer en zag zijn aanvoerder met rood van het veld gestuurd worden. Telstar beet zich vast in de tegenstander, liet heel even los, maar won wel.

Openingsgoal
Na een kleine tien minuten aftasten brak de wedstrijd volledig open. Een gevaarlijke vrije trap van De Graafschap eindigde bij Tissoudali, echter werkte hij de bal met zijn arm naast het doel van Telstar-doelman De Boer. Korte tijd later zette Melvin Platje de Witte Leeuwen op voorsprong. De verdediging van de Superboeren stond te slapen, Platje ontsnapte en schoot de bar stijlvol achter Bednarek.

Het spel van De Graafschap kenmerkte zich door vele overtredingen, waarvan de meeste onbestraft werden gelaten door scheidsrechter Kamphuis. Tissoudali schoot na een prima actie naast, maar de grootste kans was daarna voor Navokovich. De spits van de thuisploeg kreeg de bal op een presenteerblaadje, maar schoot van dichtbij op de benen van Bednarek.

Wissels voor rust
Henk de Jong, trainer van De Graafschap, kon het niet langer aanzien. Hij wisselde op het half uur twee keer. Het zorgde voor weinig effect. Telstar kreeg via Schouten en Hamdaoui kansen op een verdubbeling van de voorsprong, Vooral het schot van de vleugelaanvaller was mooi, echter vloog de bal rakelings over de lot.

Sven van Nieuwpoort pakte kort voor de rust zijn eerste gele kaart, maar mocht niet tot de thee op het veld blijven staan. Vier minuten na de eerste prent ontving hij zijn tweede gele kaart voor het vasthouden van zijn tegenstander. Henk de Jong zag zich genoodzaakt direct nog een keer te wisselen. Tissoudali, ex-Telstar, werd naar de kant gehaald voor Bart Straalman. Het slotakkoord van het eerste bedrijf was voor Telstar. Hamdaoui schoot een vrije trap op de lat, de rebound werd binnengekopt in buitenspelpositie.

Counter
Al snel na de rust verdubbelde de thuisploeg de voorsprong alsnog. Een messcherpe counter werd op voorbereiden van Melvin Platje afgerond door Andrija Novakovich. Telstar zat op rozen en er leek geen vuiltje aan de lucht. Toch kwam De Graafschap binnen een paar minuten weer op gelijke hoogte. Daryl van Mieghem rondde een uitbraak aan de rechterkant af en daarna kon Fabian Serrarens van dichtbij gelijkmaker. De oud-speler van Telstar zette de 2-2 op het scorebord.

Met nog een kwartier te spelen greep Mohamed Hamdaoui de hoofdrol. Hij gebruikte zijn inmiddels beruchte wapen, de zwabberbal, en schoot van zo’n 20 meter onhoudbaar een vrije trap raak. Het volgepakte Rabobank IJmond Stadion ontplofte bij de nieuwe 3-2 voorsprong. Korte tijd later volgde het volgende opmerkelijke moment. Toine van Huizen, al voorzien van een gele kaart, kreeg zijn tweede prent en moest het veld met rood verlaten. De defensieleider mist daardoor de return die aanstaande zondag wordt gespeeld in Doetinchem. Telstar wist zonder hem de voorsprong vast te houden tot het laatste fluitsignaal.

Alle uitslagen en het programma van de playoffs vind je op onze Jupiler League-pagina.