Tweede Divisie

Sterk Koninklijke HFC verslaat VVSB

Na de twee teleurstellende en onverdiende nederlagen tegen GVVV was het gister weer feest bij Koninklijke HFC. VVSB, de laatste drie wedstrijden ongeslagen en het eerste team dat koploper Katwijk op een nederlaag trakteerde, werd aan de Spanjaardslaan naar een kansloze 3-0 nederlaag gespeeld.

Wellicht nog belangrijker, de Koninklijken hebben er weer een pareltje bij. Nadat eerder al de zeer talentrijke Ilias Bronkhorst in het eerste mocht debuteren, mocht dit keer Franklin Lewis zijn eerste serieuze minuten maken. “Als het maar even kan laat ik Franklin minuten maken,” zei coach Ted Verdonkschot donderdag na de training. En het gebeurde. In de korte periode dat hij mee mocht doen etaleerde deze jongeling zijn talenten en scoorde hij bijna. Wat een weelde voor de Haarlemmers, weer een briljantje erbij en heel Nederland kon er live op de televisie getuige van zijn.

Koninklijke HFC miste wegens een blessure de 40-jarige keeper Gerard van Rossum, waardoor Tom Boks net als in de beker zijn talenten weer kon tonen. Scheidsrechter Bos had nog niet gefloten of Roy Castien werd keihard gevloerd door Jordy Zwart, die geel verdiende maar niet kreeg. Wel kreeg HFC een vrije trap op 17 meter van het doel. Gertjan Tamerus, een meester in dit werk, liet de bal prachtig in de kruising verdwijnen; 1-0 voor HFC. Na 12 minuten leek VVSB gelijk te komen, maar de doorgebroken Pieter Koopman zag zijn schot via de paal in de grijpgrage handen van Tom Boks belanden.

Koninklijke-HFC-VVSB-Voetbal-in-Haarlem
Wessel Boer tijdens Koninklijke HFC – VVSB. (© Pim Hols)

De wedstrijd bereikte in de eerste helft zelden een goed niveau mede omdat VVSB last had van de Nederlandse voetbalziekte, steeds terugspelen op de keeper. Bij de spaarzame acties voor de doelen schoot VVSB middels El Osrouti in handen van Boks en kreeg Jelmer Vijlbrief even later geel voor een tackle op Roy Castien. Fecunda zag een goede kans door HFC-goalie Boks gered worden en André Morgan gooide zich dapper in de baan van een schot om de gelijkmaker te voorkomen.

In de tweede helft trok HFC de wedstrijd naar zich toe en werd het spel veel beter. VVSB kreeg mogelijkheden via Loyd van de Wilden en El Osrouti maar Boks was in topvorm. Jordy Zwart kreeg weer een gele VVSB-kaart en de HFC-verdediging met de uitblinkende Wessel Boer en goed spelende André Morgan, Oscar Wilffert en Danny Hols werd steeds sterker. Na een klein uur spelen was het HFC-aanvaller Kevin Sterling die een pracht voorzet van Daniël van Son oppikte en fraai de 2-0 scoorde. Een paar minuten later kreeg HFC de eerste gele kaart, Michael Timisela was de boosdoener. Gertjan Tamerus werd vervangen door Tim van Soest en kort daarna besliste Roy Castien de wedstrijd door op de hem bekende onnavolgbare manier een rush af te ronden met een keihard schot van zijn “zwakkere” rechter: 3-0.

Kevin de Visser bleef jagen en knokken, Timisela de gaten dichten. Daniël van Son aardige acties maken en Danny Hols kreeg geel waarvan niemand begreep waarom. Maar de apotheose kwam met de komst van de twee jongelingen, Bronkhorst en Lewis. Nadat Tim van Soest nog een goede actie had werd Franklin Lewis prachtig vrij gespeeld door Roy Castien. Doelman Ruben Valk van VVSB redde even mooi. HFC verraste opnieuw met een mooie zege.

“Dit was een echte teamprestatie,” aldus de trotse HFC-coach Ted Verdonkschot. “Wat we in de eerste helft niet deden, maakten we in de tweede helft weer goed. Ook ik ben blij met het optreden van Franklin Lewis. Deze jonge spelers passen in het pulletje en bij de club. En we gaan er veel plezier aan beleven, niet zo gek dat ik trots ben!”

Alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.

Verslag: Henny Rückert