RKVV Velsen stopt met Jan Nederburgh. Opvolging nog een groot vraagteken

RKVV Velsen stopt met hoofdtrainer Jan Nederburgh. De opzegging zat er al weken aan te komen.

Voorzitter Marc Bosman liet destijds al weten dat Velsen als hoofdklasser hogere salarissen moet betalen aan een trainer in vergelijking tot een trainer bij een eerste klasser. En dat terwijl de sponsor- en kantine-inkomsten achterblijven.

Onderhandelingspositie

Nederburgh stapte in op een moment dat de club onder Martin Haar zich knap had veilig gespeeld in de hoofdklasse. Hij had ook nog een goede onderhandelingspositie omdat Ted Verdonkschot, die mondeling akkoord was met de club, op het laatste moment voor Odin’59 koos.

De hoofdklasser had niet echt een waslijst met andere kandidaten en toen de ex-keeper van Telstar in beeld kwam, was het binnen een week rond.

Start

De in Driehuis getogen Nederburgh kende de club nog van vroeger. Op jeugdige leeftijd had hij op het CIOS al zijn trainersdiploma’s gehaald. En had veelal als assistent-trainer en keeperstrainer gewerkt bij BVO’s, maar nog niet eerder als hoofdtrainer.

Na een wisselende voorbereiding en wisselende competitiestart zette zijn ploeg een mooie reeks neer. Velsen bleek vooral zeer degelijk. Van de zes duels werd driemaal gewonnen, speelde ze twee keer gelijk en was er slechts een verliespartij.

Aanwinsten

De club had geen grote namen als aanwinst gehaald, maar als team werd gepresteerd. De trainer/coach viel op door de van Stormvogels overgekomen rechtsback Stijn van der Voort meteen het vertrouwen te geven. Maar dan wél als linksback. Hij wilde duidelijk zijn naar de back. Verder wees hij spits Frencil Lewis meerdere malen op het teambelang en zijn trainingsethos. Lennaert Stuur kwam over van Schoten en had zijn vizier als spits niet altijd op scherp staan, toch beloonde de trainer hem vaak met een basisplaats omdat hij wél arbeid voor het team verrichtte.

 

peter-brink-zzp-boekhouder-voetbal-in-haarlem

Systeem

Tevens oefende hij in de voorbereiding tegen Jong HFC al met een ander systeem dan onder Martin Haar werd gespeeld. Het 5-3-2 werd na een moeizame start in een aantal wedstrijden toegepast.

Met de eerste plek als beloning. Voor veel spelers was het werken onder Nederburgh wennen. Ze waren de harde, veeleisende en toch ook liefdevolle hand van Martin Haar gewend. Een trainer die de spelers achter hun vodden aan zat en die langs de lijn tot in den verre te horen viel.

Observatie

Nederburgh was en is een rustiger persoon. Een man van de observatie die ook aan anderen veel vrijheden gaf. Hij werkte een beetje zoals waarop een trainer bij een topclub werkt.  Qua punten was het succes.

Voorzitter Marc Bosman is, in deze tijd, een weinig te benijden mens. Als voorzitter moest hij een impopulaire beslissing nemen. Ook al omdat de  gezelligheidsvereniging van origine meer is dan alleen het uithangbord van het eerste elftal.

Omzet

RKVV Velsen haalde in het verleden altijd een hoge omzet uit de kantine waar het tempo consumeren net zo hoog ligt als het voetbal in de hoofdklasse. Het gemis van deze omzet en enkele sponsoren, die al dan niet noodgedwongen, een pas op de plaats moeten maken, zorgde voor de beslissing. ,,Ik kan het niet maken om te verlengen met Jan, terwijl we als club rode cijfers schrijven”, zegt Bosman.

Opvolger

Velsen zal op termijn op zoek gaan naar een goedkopere trainer. Probleem is dat om een hoofdklasser te trainen Trainer Coach-1/UEFA A vereist is. En met dat diploma lopen – enkele pensionado’s uitgezonderd- niet veel regionale werkzoekenden rond.

Op haar website publiceert Velsen de volgende tekst, die genoeg ruimte biedt voor speculatie.

,,De komende periode zal naar opvolging en eventuele bijstelling van de doelstellingen voor komend seizoen worden gekeken.,,

De tekst zal vragen oproepen bij de spelersgroep die de afgelopen seizoenen werd getraind door gelouterde oefenmeesters als Ton Pronk en Martin Haar.  De spelers legden jaren ziel en zaligheid aan de dag – drie trainingen in de week tegen een minimale vergoeding en in het weekend naar Meppel- om het maximale te presteren.

Noodverband

Bosman gaf aan dat assistent Marcel Looij wellicht tijdelijk als noodverband kan dienen. Al dan niet met een stroman naast hem. De vraag is of de Santpoorter ook die visie deelt. Na drie jaar assistent te zijn geweest gaf Looij aan graag weer op eigen benen te willen staan. Ook voorzitter Bosman is daarvan op de hoogte.

Peter Brink

Foto: 1963-pictures.nl